Juhannuksen menoliikenne valtaa Lapin tiet torstaina

Poliisi valvoo juhannuksen liikennettä sekä maalla että vesillä.

Etelä-Suomesta Lappiin suuntautuva juhannusliikenne on rauhallisempaa kuin muina loma-ajankohtina. Sen sijaan Lapin maakunnan sisäinen liikenne moninkertaistuu. Paluuliikenne ajoittuu sunnuntaille niillä juhannuksen viettäjillä, jotka eivät jatka lomailua.

Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikön johtajan komisario Mika Grönroosin mukaan poliisi kohdistaa valvontaa erityisesti kuljettajien ajokuntoon, ajotapaan sekä nopeuksiin. Poliisi suuntaa valvontaa myös mökkiteille, vesille ja huvialuiden läheisyyteen.

Liikenteeseen virkeänä ja kiireettä

Monet lähtevät ajamaan mökille usein työpäivän jälkeen, jolloin virkeän kuljettajan lisäksi on syytä huomioida maltti ja edetä kiireettä taukoja pitäen. Osalla tienkäyttäjistä kiire näkyy ylinopeuksina ja vaarallisina ohituksina.

Eläimistä varoittavat liikennemerkit tulee ottaa tosissaan. Vaikka yöttömän yön aurinko ei laske, porot ja hirvet ovat huomaamattomia paikallaan seistessään. Turvavälin noudattaminen edellä ajoneuvoon antaa aikaa reagoida myös tilanteissa, joissa kohdataan eläin, huomauttaa komisario Grönroos.

Suomessa on tyypillisesti tapahtunut juhannuksena vakavia kolareita ja vesiliikenneonnettomuuksia. Juhannuksena myös alkoholin runsas käyttö näkyy liikenteessä.

”Jos otat et aja, jos ajat et ota”- vuosikymmenten takaisen liikennekampanjan sanoma pitää edelleen paikkansa. Tämä koskee myös veneilyä, komisario Grönroos tarkentaa.

Poliisi valvoo juhannuksena vesiliikennettä

Veneily kuuluu juhannukseen. Vesille lähtijöiltä poliisi toivoo malttia ja järkeä.

Liikenneryhmän ylikonstaapeli Jarkko Rytilahti korostaa veneillessä pelastusliivien ja vaadittavien varusteiden mukana pitoa. Vesialueen tuntemus ja tietoisuus sen riskeistä on keskeistä. Mikäli ei tunne vesialuetta, on hyvä käyttää navigointilaitteita.

Puhelimen akun tulee olla täynnä ja kastumiselta suojattuna, jotta voi tarvittaessa hälyttää apua sekä kertoa lähtiessä läheisille, missä veneilee. Veneellä tai vesijetillä ajo ei saa aiheuttaa vaaraa tai häiriötä muille vesillä liikkujille tai mökkiläisille, ylikonstaapeli Rytilahti painottaa.

Lapin poliisi toivottaa kaikille turvallista matkaa juhannusliikenteessä sekä oikein hyvää keskikesän juhlaa.

Vastaa