Liikenneonnettomuuksia, liikemurto ja rattijuoppoja Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet, liikemurto ja rattijuopot. Lisäksi aiemmin anastettuja fillareita saatiin poliisin haltuun ja palautettua omistajilleen.

Kaksi kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella tapahtui viime viikolla kaksi kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta.
Toinen, henkilöauton ja pakettiauton välinen liikenneonnettomuus tapahtui perjantaina 8.10. noin klo 14.20 Hyvinkäällä, Kalevankadun ja Hangonväylän ristityksessä. Onnettomuudessa menehtyi henkilöauton kuljettaja. Poliisi kertoi tapauksesta perjantaina poliisilaitoksen Twitter-tilillä.

– Onnettomuuspaikalla selvisi, että Hangonväylää Mäntsälän suunnasta ajanut pakettiauto oli törmännyt Kalevankadulta, kärkikolmion takaa, Hangonväylälle Mäntsälän suuntaan kääntymässä olleen henkilöauton vasempaan kylkeen, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

– Törmäyksen voimasta pakettiauto kääntyi keula tulosuuntaan päin ja henkilöauto lensi tien toiselle puolelle jääden osittain reunakaiteen päälle. Pakettiauton kuljettaja ei ehtinyt tilanteessa jarruttaa, ainoastaan tehdä lyhyen väistöliikkeen vasemmalle, Lylykangas jatkaa.

Toinen kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus tapahtui lauantaina 9.10. yöllä noin klo 1.43 Nurmijärvellä Toukolantiellä.

Moposkootterilla liikenteessä ollut mies törmäsi liikennemerkkiin kohtalokkain seurauksin. Mies menehtyi tapahtumapaikalle elvytysyrityksistä huolimatta.

– Selvittelemme onnettomuuteen johtaneita syitä ja tässä vaiheessa emme voi vielä poissulkea sairauskohtauksen mahdollisuutta, Lylykangas sanoo.

Suljetun huoltoaseman tiloihin murtauduttiin Vantaalla

Vantaalla Kaarlelantiellä sijaitsevan, käytöstä poistetun, huoltoaseman tiloihin murtauduttiin viime yönä. Poliisi sai tehtävän kohteeseen noin kolmen aikaan aamuyöstä. 

– Partio huomasi, että rakennuksen sisällä liikkuu ainakin kaksi henkilöä ja sisältä kuului rälläköinnin ääntä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

Hetken kuluttua kaksi sisällä olleista henkilöistä tuli ulos rakennuksesta ja kolmas epäillyistä tekijöistä löytyi rakennuksen sisätiloihin piiloutuneena. Kaikki kolme epäiltyä päätyivät kiinniotettuna poliisin huostaan epäiltynä törkeään varkauden yritykseen.

– Rakennuksen ovissa oli havaittavissa selviä murtojälkiä ja sisätiloissa, etuoven lähettyvillä sijaitsevassa Otto-automaatissa, havaittiin rälläköintiin sopivia jälkiä. Myös tekoon käytetyt epäillyt tekovälineet löytyivät ja takavarikoitiin rakennuksen pihalla sijaitsevasta rahtikontista, Luoto jatkaa.

– Samojen tekijöiden epäillään syyllistyneen samana yönä yhden jälkeen myös Vantaan Kaivokselassa tapahtuneeseen kellarikomerovaraston murtoon, sanoo Luoto.

Aiemmin anastetut fillarit saatiin takaisin omistajilleen

Pari lokakuussa anastettua fillaria saatiin poliisin haltuun viime viikolla.

– Lokakuun alussa Vantaan Mikkolasta anastettu fillari saatiin takaisin omistajalleen, kun fillarin omistaja oli havainnut pyöräänsä kaupattavan nettisivustolla ja sopinut kaupat myyjän kanssa. Monialaisen Rapido-ryhmämme partio havaitsi kyseisen fillarin myyjän kohteesta ja otti hänet kiinni, kertoo rikoskomisario Hanna Kiiskinen.

– Toinen fillarivaras napattiin lauantaina junasta, kun partiomme jalkautui lähijunaan Tikkurilan ja Myyrmäen välille ja anastetuksi osoittautunut arvokas polkupyörä saatiin poliisin haltuun, Kiiskinen jatkaa.

– Lisäksi partiomme tekivät viikonlopun aikana myös mopovalvontaa koko poliisilaitoksen alueella. Viikonlopun aikana tarkastettiin kymmeniä mopoja valvonnan yhteydessä. Mopoihin tehtiin tarkastuksia ja kuljettajille annettiin sakkoja sekä muutamia huomautuksia pienistä puutteista ja rikkeistä, sanoo Kiiskinen.

Poliisilla riitti keikkaa – tehtävämäärissä nousua

Viime viikolla valvonta- ja hälytystoimintasektorin suorittamissa tehtävissä tapahtui kasvua. Määrä lähenteli jopa kesän lukemia, jolloin tehtäviä oli viikoittaisella tasolla noin 2 000. Hätäkeskuksen välittämien tehtävien lisäksi partiot suorittivat kiitettävän määrän oma-aloitteisia valvontatehtäviä.

– Kotihälytystehtävissä on havaittavissa laskua, joka osaltaan johtunee ravintoloiden pidemmistä aukioloajoista nyt koronarajoitusten kevennysten myötä, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Klemetin mukaan voisi helposti ajatella, että ravintoloiden aukioloaikojen vapautumisella olisi myös suora yhteys patoumien purkamiseen ja sitä myöden pahoinpitelymäärien lisääntymiseen ravintoloiden edustoilla. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että maltti on säilynyt melko hyvin ja ihmiset ovat aidosti nauttineet rajoitusten kevennyksistä ja pidemmistä aukioloajoista, sillä pahoinpitelyrikoksien määrissä tapahtui viime viikolla selkeää laskua niin yksityisillä, kuin yleisillä paikoilla.

– Ikävä kyllä toisin kävi rattijuopumustapausten kanssa. Missä on se viisasten kivi, joka saisi ihmiset ymmärtämään, että ajoneuvoa ei saa kuljettaa päihtyneenä. Rattijuopumuksesta sekä törkeästä rattijuopumuksesta kiinnijääneitä oli viime viikolla edelliseen viikkoon nähden puolet enemmän. Viime viikon aikana liikenteestä tavattiin 35 päihtynyttä kuljettajaa ja siinä on 35 liikaa, jatkaa Klemetti.

– Tilannetajun siitä, milloin rattiin voi lähteä, olisi hyvä löytyä ennen sitä mahdollista ikävää onnettomuutta, jossa joku voi menettää henkensä. Ei tässä raitistumista vaadita, mutta päihtyneenä ei tule lähteä rattiin, Klemetti muistuttaa.

Liikennettä valvottiin hälytystehtävien ohessa

Liikennepoliisisektorin viime viikonloppu koostui tavanomaisista tehtävistä kuten keikanajosta ja liikenteen ja nopeuksien valvonnasta.

– Syksyn tulo, märät tienpinnat ja pimeys eivät ainakaan vielä näy nopeuksien laskussa vaan kymmenelle kuljettajille mitattiin yksin viikonlopun aikana nopeuksia, missä heidän epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Partioidemme haaviin jäi viikonlopulta myös muutamia rattijuoppoja ja viisi kuljettajaa, jotka olivat liikenteessä ilman vaadittavaa ajo-oikeutta.

Raskasta liikennettä valvotaan tehostetusti 

Tällä viikolla 11. – 17 10. raskasta liikennettä valvotaan tehostetusti koko valtakunnassa. Raskaan liikenteen valvonta on yksi poliisin liikenneturvallisuustyön painopistealueista vuonna 2021. 

– Valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota ainakin ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen ja ajoneuvojen kuntoon, joissa on havaittu edelleen selkeästi eniten rikkeitä, sanoo Leppälä.
 

Vastaa