Poliisi muistuttaa: Keskity ajamiseen, muista turvavyöt kaikille

15.9.2021 13.12
Uutinen

Poliisi valvoo 16. – 22.9.2021 valtakunnallisesti tehostetusti turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavia tekijöitä, esimerkiksi kännykän käyttöä ajon aikana.

Valvonnan aikana tiistaina 21.9. vietetään eurooppalaista liikennekuolematonta päivää. Tavoitteena on, että vuodessa olisi edes yksi päivä, jolloin kukaan ei kuolisi Euroopan teillä.

Valvonta on osa Euroopan liikennepoliisien verkoston Roadpolin yhteiseurooppalaista Focus on the Road ja Safety Days -valvontateemaa.

Ajon aikana keskityttävä ajamiseen

Tarkkaamattomuusvalvonnassa valvotaan kaikkea toimintaa, mikä vaikuttaa ajon aikana keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin. 

– Tyypillisimmin tarkkaamattomuus johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana. Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Kallio muistuttaa, että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana eli silloin kun, ajoneuvo liikkuu, käyttää viestintävälinettä siten, että pitää niitä kädessään. Sama koskee myös raitiovaunujen kuljettajia.

Sanktio tämän säännöksen laiminlyönnistä on joko 100 euron arvoinen liikennevirhemaksu tai 12 päiväsakkoa riippuen teko-olosuhteista.

Molemmissa vaihtoehdoissa tapaus lasketaan niin sanottuihin toistuviin rikkeisiin, jotka vaikuttavat ajo-oikeuteen.

Turvavyöt käyttöön myös takapenkillä ja pakettiautoissa

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

Kallion mukaan liikenneturvallisuuden kannalta on myönteistä, että turvavyön käyttö on lisääntynyt viime vuosina. 

Kuitenkin erityisesti taajamissa ja varsinkin henkilöautojen takapenkeillä sekä paketti- ja kuorma-autoissa turvavyö jää edelleen Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan liian usein kiinnittämättä. Henkilöautojen takapenkeillä turvavyötä käyttää 89 prosenttia ja pakettiautoissa matkustavista 78 prosenttia.

– Turvavyöttömän takamatkustajan henkilövahinkoriski voi olla taajamanopeudella tapahtuvassa törmäyksessä kolminkertainen turvavyötä käyttävän vammariskiin verrattuna, Kallio sanoo.

Keinoina valistus, valvonta ja sanktiot

Heikki Kallion mukaan poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat yksinkertaiset: valvonta, sanktioiden jakaminen sekä valistus. 

Kuluvana vuonna on määrätty turvavöiden käytön laiminlyönneistä 70 euron suuruisia liikennevirhemaksuja 3 600 kappaletta ja sadan euron suuruisia liikennevirhemaksuja 4 900 kappaletta viestintävälineen (yleensä kännykkä) käytöstä ajon aikana.

Alle 3-vuotias turvalaitteeseen

Uuden tieliikennelain voimaantulon (1.6.2020) myötä turvavyötä on käytettävä kaikissa autoissa, jos sellainen on autoon asennettu. 

Alle 3-vuotiaan lapsen kuljettamissääntö muuttui siten, että alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa henkilö-, paketti- tai  kuorma-autossa ilman turvalaitetta.

Vastaa