Poliisi on selvittänyt Muoniossa kesäkuussa tapahtuneita rikoksia

Poliisille tehtiin kesäkuun 2021 alussa useita rikosilmoituksia, jotka olivat tapahtuneet Muonion kunnan alueella. Poliisi epäilee rikoksista osin samoja henkilöitä, joista osa on tunnustanut teot. Rikosten esitutkinta on loppuvaiheessa, jonka jälkeen ne siirtyvät syyteharkintaan.

Muoniossa paloi 3.6.2021 kesämökki, jonka epäiltiin sytytetyn tahallisesti. Poliisin saamien tietojen perusteella teosta oli syytä epäillä henkilöä, joka sittemmin kuulustelussaan tunnusti kaverinsa kanssa sytyttäneensä mökin piharakennuksesta löytyneellä bensakanisterilla. Tämän jälkeen epäillyt olivat poistuneet paikalta, mutta soittivat itse hätäkeskukseen ja palasivat palopaikalle katsomaan sammutustöitä. Tuolloin he eivät kertoneet poliisille sytyttäneensä paloa. Poliisi on tutkinut asiaa tuhotyönä. Teon motiivista ei saatu selvyyttä.

Muoniossa murtauduttiin 1.6.2021 vapaa-ajan kiinteistöön sekä sen piharakennuksiin. Mökistä anastettiin mm. työkaluja, puukkoja ja elektroniikkaa. Muonion poliisipartio suoritti paikalla teknistä tutkintaa, josta saadun DNA-näytteen sekä muiden esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella tapahtumasta epäillään kahta miestä.

Muoniossa anastettiin 1.6.2021 motocross-pyörä omakotitalon pihalta. Poliisi pyysi kansalaisilta pyörästä vihjeitä, joita tulikin useita. Teosta epäillään neljän hengen seuruetta. Pyörää ei etsinnöistä huolimatta löydetty ja se on mahdollisesti hävitetty.

Lisäksi poliisi selvitti, kuka poltti Muoniossa huhtikuussa 2021 tien varrella olleen postilaatikon. Teolle ei ollut silminnäkijöitä ja tekijä oli aluksi tuntematon. Kesäkuun rikosasioiden esitutkinnan yhteydessä yksi epäillyistä henkilöistä tunnusti sen polttaneensa. Tämän rikosasian korvausvaatimukset on soviteltu asianosaisten kesken Lapin sovittelutoimistossa.

Vastaa