Poliisi on tunnistanut jälleen uudenlaisen huijaustyypin – asianomistajalta vietiin 95 000 euroa

Helsingin poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa asianomistajien puhelimiin on asennettu haittaohjelma.

Uudentyyppisessä huijauksessa henkilö saa tekstiviestin, jossa on puhelinnumero. Henkilöä pyydetään olemaan yhteydessä numeroon.

Puhelinnumero vaikuttaa ulkoasultaan siltä, että se on kotimaisen teleoperaattorin tai paikallisverkon numero. Tekstiviesti saattaa tulla oikean yrityksen tai organisaation nimissä.

Jos henkilö on yhteydessä puhelinnumeroon, hänelle annetaan toimintaohjeet. Jos ohjeita noudattaa, puhelimeen asentuu haittaohjelma.

Huijarit saavat ohjelmiston avulla haltuunsa koko puhelimen. He pystyvät esimerkiksi kirjautumaan verkkopankkiin ja siirtämään rahaa. Eräässä tapauksessa rikoksen uhri menetti huijauksessa 95 000 euroa.

Lähtökohtaisesti puhelimeen saapuviin tekstiviesteihin ja sähköposteihin tulee suhtautua varauksella, jos niissä pyydetään ottamaan yhteyttä johonkin numeroon tai klikkaamaan linkkiä. Esimerkiksi pankkien omilta kotisivuilta voi tarkistaa asiakaspalvelun oikeat yhteystiedot ja olla yhteydessä vain näihin numeroihin.

– En suosittele avaamaan mitään viesteillä toimitettuja linkkejä. Luotettavat tahot, kuten erilaiset kansalaisille suunnatut palvelut, voivat lähettää tekstiviestejä asiakkaille, mutta yleensä viesteissä pyydetään kirjautumaan sivustolle internet-selaimessa. Turvallisinta onkin kirjoittaa sivuston osoite osoiteriville ja kirjautua palveluun vasta sitten, sanoo rikoskomisario Teemu Haapala, joka tutkii petosrikoksia Helsingin poliisissa.

Toimi näin, jos saat tiedotteessa kuvatun huijausyhteydenoton:

  • Älä vastaa viestiin tai avaa viestin linkkejä tai liitteitä. 
  • Ole yhteydessä esimerkiksi poliisin neuvontapalveluun, https://poliisi.fi/neuvontapalvelu, tai asioi kotikuntasi poliisiasemalla ja kerro viestistä.

Tulitko huijatuksi – tunne yleisimmät petosrikollisuuden ilmiöt – Poliisi

Petosrikokset

Petosrikoksissa tekijä tavoittelee itselleen taloudellista hyötyä uhria erehdyttämällä. Usein petoksen seurauksena on taloudellinen vahinko uhrille. 

Nykypäivänä petosrikollisuuden kirjo on laaja ja petosten tekeminen on siirtynyt tietoverkkoihin. Sähköposti ja internet ovat avanneet mahdollisuuden tavoittaa suuria ihmismääriä helposti ja lähes olemattomin kustannuksin. 

Välillä rikolliset voivat pyrkiä tekeytymään viranomaisiksi, myös esimerkiksi poliisiksi. 

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta

Suurimittaisten huijausyritysten takana on usein kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus, mutta joukossa on myös rikollista yksityisyritteliäisyyttä. 

Tilastoitu petosrikollisuus riippuu myös siitä, miten herkästi petoksen kohteeksi joutuneet ilmoittavat tapauksista poliisille. Piiloon jäävien rikosten osuus saattaa olla melko suuri. 

Yhteistä huijauksille on se, että sinua houkutellaan antamaan rahasi, henkilötietosi tai tili- ja luottokorttitietosi, etkä yleensä saa mitään vastineeksi tai tuote ei vastaa luvattua. Huijausten kohteiden mahdollisuudet saada rahansa takaisin ovat usein heikot.

Paras tapa suojella itseään on useimmiten terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Itseltä kannattaa kysyä

  • miksi juuri minua lähestytään
  • mitä minulta tosiasiassa halutaan
  • mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan?

Huijarit osaavat käyttää psykologisia keinoja

Huijauksissa vedotaan ihmisten toiveisiin nopeasta rikastumisesta, elämän kohentumisesta tai laihtumisesta. Usein tarjouksen voimassaolo hyvin lyhytaikainen tai tuotetta on tarjolla rajoitetusti. Sinulle saatetaan antaa nimellinen lahja, jonka jälkeen tunnet olevasi vastapalveluksen velkaa ja tarjouksesta kieltäytyminen on vaikeampaa.

Miten torjua petosrikoksia ja niistä aiheutuvia vahinkoja:

  • Epäilyttäviin ja tuntemattomilta tulleisiin kirjeisiin, teksti- tai sähköpostiviesteihin ei ole syytä vastata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin.
  • Rahaa ei tule mistään ilmaiseksi rehellisellä tavalla. Älä usko kaikkea mitä kerrotaan, kirjoitetaan tai näytetään vaikka kuvana. Rikolliset osaavat käyttää huipputeknologiaa ja kaikki esitetty sisältö voi olla täysin väärää tai se on otettu internetistä jostakin muualta käytettäväksi huijausrikoksissa.
  • Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan.
  • Tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille.
  • Ulkomaisia, postitse toimitettuja shekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi. Kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen ei ole syytä suostua.
  • Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä on aina syytä epäillä.
  • Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa.
  • Sähköpostiosoitteet on syytä selvittää. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä internetin ilmaispostiosoitteita.

Ilmoita ajokortin, passin tai henkilökortin katoaminen poliisille ja pankkiin

Monissa petosrikoksissa on kysymys omien tietojesi joutumisesta huijarille. Tee ilmoitus poliisille sekä pankille, jos olet hävittänyt ajokorttisi, passisi tai henkilöllisyyttäsi osoittavan henkilökorttisi. Poliisille voit tehdä ilmoituksen kadonneesta asiakirjasta sähköisesti poliisin verkkosivuillaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Vastaa