Poliisi saanut valmiiksi kaksi laajaa Alfa-PVP huumausaineen maahantuontia koskevaa esitutkintaa

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi kaksi erillistä laajaa esitutkintakokonaisuutta, joihin molempiin liittyy Alfa-PVP huumausaineen maahantuontia Latviasta Suomeen. Suomessa on levitetty myös amfetamiinia, kokaiinia, heroiinia sekä muita huumausaineita. Huumausaineita on levitetty suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten henkilöiden toimesta.

– Alfa-PVP luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Alfa-PVP aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja sen haittavaikutuksena on muun muassa ahdistuneisuus ja pahimmillaan psykoosi. Alfa-PVP lisää myös aggressiivisuutta ja kyseisen huumausaineen käyttäjät ovat olleet epäiltynä useissa poliisiin tutkimissa väkivalta- ja omaisuusrikoksissa, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

Alfa-PVP on vaikutuksiltaan rinnasteinen amfetamiiniin ja sen tyypillinen käyttöannos on noin 25 milligrammaa. Vastaavasti amfetamiiniin tyypillinen käyttöannos noin 0,2 grammaa. 

– Epäiltyä näissä kahdessa esitutkinnassa on ollut yhteensä 12, joista osa on edelleen vangittuna. Henkilöt ovat olleet iältään 19 – 42 vuotiaita, Tyynelä jatkaa.

Huumausaineita takavarikoitiin – maahantuontia ja levitystä paljastettiin

Molempien esitutkintojen aikana poliisi on takavarikoinut 4200 grammaa amfetamiinia, 2400 grammaa Alfa-PVP huumausainetta, joka vastaisi käyttöannosmäärältään 19,2 kg amfetamiinia, 118 grammaa kokaiinia, 79 grammaa Mefedronia sekä pienempiä määriä muita huumausaineita mm. marihuanaa ja MDMA:ta.  Aineiden arvioitu hinta katukaupassa noin 500 000 euroa.  

Esitutkintojen yhteydessä on lisäksi paljastettu seuraavien huumausaineiden maahantuontia ja levitystä:

  •    200 grammaa heroiinia
  •     1000 grammaa kokaiinia
  •    6085 grammaa Alfa-PVP huumausainetta, joka vastaisi käyttöannosmäärältään 48,6 kg      amfetamiinia
  •   1200 kappaletta Subutex 8mg tabletteja
  •    1150 grammaa amfetamiinia. 

Näiden huumausaineiden arvioitu hinta katukaupassa noin 1,1 miljoonaa euroa. 

Esitutkintojen yhteydessä on takavarikoitu yksi, anastetuksi ilmoitettu haulikko sekä käsiase.  – Rikostutkintojen yhteydessä poliisi on takavarikoinut 12000 euroa käteistä rahaa, joiden epäillään olevan huumausainekaupasta saatua rikoshyötyä. Esitutkintojen yhteydessä on myös asetettu vakuustakavarikkoon omaisuutta 2155000 euron arvosta. Anastettua omaisuutta poliisi on saanut palautettua asianomistajille yhteensä noin 90 000 euron edestä, summaa Tyynelä.

Vastaa