Poliisi varoittaa huijareista

Poliisin tietoon tulee edelleen erilaisia huijauksia ja tällaisten huijausten yrityksiä, joissa uhreilta on onnistuttu saamaan tai yritetty saada merkittäviä summia rahaa tai uhrille on aiheutettu muutoin taloudellisia menetyksiä.

– Tässä muutama esimerkkitapaus viime viikolta, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.

Leinosen mukaan niin sanotulla kuriiripetoksella aiheutettiin huijauksen uhrille 12 000 euron menetys. Tapauksessa henkilö myi Facebookin Marketplace-sivustolla tuotetta ja kuvitteli lähettävänsä sen ostajana esiintyneelle huijarille Postin sivuja muistuttavan huijaussivuston kautta. Luovutetuilla pankkikorttitiedoilla rikollinen taho osteli muun muassa lentolippuja ja hotellimajoituksia.

Toisessa tapauksessa pariskunnalta huijattiin 19 000 euroa niin ikään kuriiripetoksen seurauksena. Pariskunta möi tavaraa samaisella Facebook Marketplace-sivustolla ja ostajana esiintynyt huijari laittoi heille linkit sekä Matkahuollon että Postin nimissä, jotka johtivat tietojenkalastelusivulle, jonne uhri oli kirjautunut pankkitunnuksillaan, jolloin ne joutuivat huijarin haltuun.

– Kolmannessa tapauksessa henkilölle soitettiin Osuuspankin pankkivirkailijana esiintyen ja kerrottiin hänen ja hänen puolisonsa pankkitilien vaarantuneen. Soittajan mukaan heille täytyi luoda uusi turvatili, jonne pariskunnan rahat siirrettäisiin muka turvaan. Onneksi uhri oivalsi puhelun aikana huijauksen, eikä huijarin yrittämät huomattavat rahasiirrot ehtineet toteutua, kertoo Leinonen.     

Valepoliisien ja monien muidenkin huijareiden tavoitteena on saada haltuun uhrin verkkopankkitunnukset     

  • Älä koskaan kerro pankkitunnuksiasi kenellekään ulkopuoliselle puhelimessa, tekstiviestillä, pikaviestisovelluksessa tai sähköpostilla
  • Älä koskaan avaa epämääräisen tekstiviestin tai sähköpostin sisältämiä linkkejä
  • Kirjaudu pankin verkkopalveluihin aina käyttämällä pankin omaa mobiilisovellusta tai pankin omia verkkosivuja – älä mene pankin verkkosivulle hakukoneen kautta tai esimerkiksi sinulle lähetetyn sähköpostin tai tekstiviestin sisältämän linkin kautta

Jos saat kenen tahansa nimissä lähetetyn, huijaukseksi epäilemäsi sähköposti- tai tekstiviestin, poista se avaamatta liitteitä.

  • Älä vastaa viestiin.
  • Älä avaa viestin linkkejä tai liitteitä. 
  • Sinun ei tarvitse tehdä muuta asian suhteen. 

Toimi näin, jos olet jo antanut tietojasi

  • Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi. Jos et saa yhteyttä omaan pankkiisi, niin soita hätäkeskukseen 112. 
  • Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi/asiointi tai millä tahansa poliisiasemalla.

Vastaa