PYSÄHDY! Havahdu. Hae apua.

Pysähdy! -kampanjan tavoitteena on pysäyttää, havahduttaa ja kannustaa ihmisiä hakemaan apua ajoissa sekä oikeilta tahoilta. Kampanjaa on poimittu viisi koronatilanteen aikana poliisin analyysissa erityisesti korostunutta ilmiötä: mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, lähisuhdeväkivalta, nettipetokset ja liikenneturvallisuus.

Liikenneturvallisuus

Likainen pehmolelupupu makaa mukulakivitiellä. Takana näkyy auton valot. Pysähdy!

Moni liikennerikos on sellainen, että siihen saattaa syyllistyä vahingossa huolimattomuuttaan. 

Törkeä ylinopeus (yli 50 km/h yli rajoituksen) ei kuitenkaan ole vahinko vaan tietoinen teko. Näitä tietoisia tekoja poliisi paljasti vuonna 2020 lähes 6 000 kpl. Edellisvuoteen verrattuna tämä tarkoittaa +40% kasvua.

Kaahari on vaaraksi itselleen ja muille tielläliikkujille. Pidetään siis maltti mielessä ja kaasujalka kurissa

Petokset

Ikääntynyt pitää toisessa kädessä luottokorttia. Toinen käsi näppäilee tunnuslukua läppärillä. Pysähdy!

Jokainen voi mennä lankaan ja joutua petoksen uhriksi. Rahat ja luottamus on silloin koetuksella. Poliisin tietoon tulee vuosittain noin 4 500 yli 65-vuotiaisiin kohdistunutta petosta, joista jokainen on liikaa. Konnien keinot ja paikat ovat monet. Rikos voi tapahtua niin kotona, puhelimessa kuin verkossakin.

Pidetään huolta senioreistamme ja jutellaan petoksen vaaroista heidän kanssaan. Pysähdy! Havahdu. Hae apua!

Petokset ovat monimuotoisia. Uskottavan kuuloisen valheen avulla petoksen uhreilta saadaan huijattua rahaa, pankkitunnukset tai anastettua pankkikortti. Mikäli rikos on ehtinyt jo tapahtua, ole ensin yhteydessä pankkiin ja ilmoita sitten poliisille.

Lähisuhdeväkivalta

Lapsi istuu makuuhuoneen lattialla, selin kameraan, pitelee käsiään kuulosuojainten suojaamilla korvilla.

Oletko sinä tai kaverisi kohdannut tai kokenut lähisuhdeväkivaltaa?

Koronapandemian aikana poliisin tietoon tullut väkivalta on vähentynyt etenkin yleisillä paikoilla. Väkivalta on kuitenkin siirtynyt entistä enemmän niin sanotusti neljän seinän sisälle. Osa tästä on piilorikollisuutta, mutta jo nyt on havaittavissa merkkejä siitä, että vakava väkivalta, kuten törkeät pahoinpitelyt ovat lisääntyneet merkittävästi.

Jokaisen meistä tulee kantaa huolta itsestään ja läheisistään. Pysähdy! Havahdu. Hae apua.

Mielenterveys

Nuori istuu lattialla käpertyneenä ja pitää kädellään päästään kiinni. Hänellä on keltainen pipo päässä, varpaat ovat paljaat. Huoneessa on pimeää. Kuvassa teksti: Pysähdy!

Jokaisen meidän mieli voi järkkyä joskus!

Koronapandemian pitkittyessä poliisi kantaa huolta ihmisistä, jotka ovat jo koronan ensimmäisen aallon jäljiltä vaikeassa tilanteessa. Viruksen torjumisen ohella on erittäin tärkeää muistaa ja tiedostaa, että yksinäisyys, rahahuolet sekä päihde- ja mielenterveysongelmat ovat jo keväästä lähtien vieneet monen jaksamisen äärirajoille.

Yksin ei pidä kenenkään jäädä. Apua on saatavilla. Pysähdy! Havahdu. Hae apua.

Kuuntele Pysähdy! -podcastin jakso mielenterveydestä

Päihteet

Kännykkä, jonka näytössä särö, asfaltilla. Vieressä ruttuinen oluttölkki ja auton valojen sirpaleita. Näytössä teksti: Muista! Klo 23 TAPA KAVERIT. Kuvassa teksti: PYSÄHDY!

Huumeiden ja päihteiden lisääntynyt käyttö näkyy myös poliisin arjessa. Rattijuopumustapauksissa on yhä useammin mukana huumeet. Älä mene päihtyneenä rattiin tai päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Pidä huolta itsestäsi ja kavereistasi. Pysähdy! Havahdu. Hae apua.

Kuuntele Pysähdy! -podcastin jakso päihteistä

Katso päihteisiin liittyvä video Poliisitubesta.

Hätätapauksessa soita aina hätänumeroon 112.

Vastaa