Useita katalysaattorien varkaustapauksia paljastettu Itä-Uudellamaalla

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on loppukesän ja alkusyksyn aikana otettu kiinni useita katalysaattorivarkaita. Kolme tapauksista on ollut vähän suurempia ja joukossa on myös pari pienempää tapausta

– Ilmiö on valtakunnallinen ja meidänkin poliisilaitoksen alueella kiinnijääneiden varkaiden epäillään liikkuneen ja anastaneen katalysaattoreita laajoillakin alueilla ympäri Suomea, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Poliisilaitoksemme alueelta, Vantaalta, kiinniotetun mieskaksikon epäillään anastaneen tänä vuonna kymmeniä tai jopa satoja katalysaattoreita ympäri Suomea. Miesten jäljille päästiin laittamalla heidän autonsa seurantaan. Epäillyt miehet otettiin kiinni 4.9.2021 ja he ovat edelleen poliisin huostassa. Miesten kiinnioton jälkeen katalysaattorivarkauksissa on todettu tapahtuneen valtakunnallisesti hienoista laskua.

– Onnistumiset kiinniotoissa ovat hyvän yhteistyön tulosta muiden Suomen poliisilaitosten kanssa, Jämsä jatkaa.

Pimeät ja hiljaiset pysäköintialueet varkaiden suosiossa

Tyypillisimpiä paikkoja, joihin katalysaattorivarkaat iskevät ovat pimeät ja hiljaiset pysäköintialueet, mutta härskeimmät varkaudet on tehty ihan keskellä kirkasta päivää. Eri puolilta Suomea tulleiden tietojen mukaan myös sairaaloiden ja huvipuistojen pysäköintialueet ovat varkaiden suosiossa. 

– Katalysaattorivarkauksia tehtailevat vorot toimivat ammattimaisesti ja osaavat irrottaa katalysaattorin autosta muutamassa minuutissa ja valitettavasti useista kiinniotoista huolimatta varkaudet tuntuvat jatkuvan edelleen. Vanhemmista autoista anastettujen katalysaattoreiden epäilemme päätyvän Suomessa toimiville romufirmoille ja uudempien katalysaattorimallien ulkomaille muun muassa Suomenlahden eteläpuolelle ja muualle Eurooppaan, sanoo Jämsä.

Teemme poliisissa ympäri Suomea jatkuvasti työtä näidenkin varkauksien eteen, mutta myös yleisön apu ja silminnäkijähavainnot ovat meille arvokkaita. 

– Yhtenä keskeisenä tehtävänämme on paljastaa erilaisia rikosilmiöitä ja tämänkin rikosilmiön osalta poliisilaitokset ja KRP tekevät jatkuvasti hyvää yhteistyötä esitutkintojen ja aktiivisen tiedonvaihdon osalta. Tavoitteenamme on lopettaa autoista anastettujen katalysaattorien osto- ja edelleenmyyntitoiminta, toteaa rikosylikomisario Petri Eronen.

Ilmoita epäilyttävistä akuuteista havainnoista yleiseen hätänumeroon

– Jos havaitset epäilyttäviä pysäköintialueilla tai katujen varsilla liikkuvia ihmisiä, ilmoita havainnoistasi yleiseen hätänumeroon 112, kehottaa Jämsä.

Vastaa