Äiti, todennäköisesti lapsesi puhelin ei oikeasti ole kastunut

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tutkii parhaillaan kymmeniä petoksia, joiden taustalla on esimerkiksi tämän kaltainen tarina: Äiti saa tekstiviestin lapselta, jonka puhelin on kastunut, ja nyt tarvittaisiin rahaa. Paitsi, että eihän se puhelin yleensä oikeasti kastunut ole.

Poliisille jo surullisen tuttu huijaustapa toimii harmillisen usein edelleen. Tuoreissa tapauksissa yhdistävä tekijä on nimenomaan se, että huijari esiintyy henkilön lapsena.

Variaatioita huijauksille riittää. Joskus huijari lähettää lapsen nimissä viestin, että tämän puhelinnumero on muuttunut. Tämän jälkeen vanhempaa pyydetään siirtämään rahaa annetulle tilille, koska lapsella on ongelmia pankin kanssa. Rahantarpeen syynä on ollut väitetysti lisäksi esimerkiksi vaikeudet saada maksettua lainaa, koska pankkitunnukset ovat siellä olevinaan kastuneessa puhelimessa.

Tilit, joille uhrit ovat siirtäneet varojaan, ovat olleet sekä ulkomaisia että kotimaisia. Usein uhria on ohjeistettu merkitsemään maksun saajaksi täysin vieraan henkilön nimi, mutta uhri on silti uskonut pyynnön oikeellisuuteen. Viimeaikaisissa tapauksissa suomalaisten varat ovat päätyneet lopulta joko perinteisenä valuuttana tai kryptovaluutoiksi muutettuina eri Euroopan maihin.

Kymmenet länsi-uusimaalaiset ovat menettäneet huijausten vuoksi suuria summia rahaa. Monet uhrit ovat siirtäneet huijarille tuhansia euroja ennen kuin asia on tullut puheeksi sen oman, todellisen lapsen kanssa. Muutamissa tapauksissa puhutaan jopa useista kymmenistä tuhansista euroista.

Toimi näin, jos huomaat tulleesi huijatuksi

Jos huomaat tulleesi huijatuksi, ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Tee sitten poliisille rikosilmoitus joko sähköisesti tai käymällä millä tahansa poliisiasemalla.

Rikosilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia.

​​​​

Petosrikoksissa tekijä tavoittelee itselleen taloudellista hyötyä uhria erehdyttämällä. Poliisi on listannut yleisiä huijaustapoja sekä toimintaohjeita huijatuksi tulleille poliisin nettisivuille.

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä, se on harvoin totta

Suurimittaisten huijausyritysten takana on usein kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus, mutta joukossa on myös rikollista yksityisyritteliäisyyttä. 

Tilastoitu petosrikollisuus riippuu myös siitä, miten herkästi petoksen kohteeksi joutuneet ilmoittavat tapauksista poliisille. Piiloon jäävien rikosten osuus saattaa olla melko suuri. 

Yhteistä huijauksille on se, että sinua houkutellaan antamaan rahasi, henkilötietosi tai tili- ja luottokorttitietosi, etkä yleensä saa mitään vastineeksi tai tuote ei vastaa luvattua. Huijausten kohteiden mahdollisuudet saada rahansa takaisin ovat usein heikot.

Paras tapa suojella itseään on useimmiten terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Itseltä kannattaa kysyä

 • miksi juuri minua lähestytään
 • mitä minulta tosiasiassa halutaan
 • mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan?

Huijarit osaavat käyttää psykologisia keinoja

Huijauksissa vedotaan ihmisten toiveisiin nopeasta rikastumisesta, elämän kohentumisesta tai laihtumisesta. Usein tarjouksen voimassaolo hyvin lyhytaikainen tai tuotetta on tarjolla rajoitetusti. Sinulle saatetaan antaa nimellinen lahja, jonka jälkeen tunnet olevasi vastapalveluksen velkaa ja tarjouksesta kieltäytyminen on vaikeampaa.

Miten torjua petosrikoksia ja niistä aiheutuvia vahinkoja:

 • Epäilyttäviin ja tuntemattomilta tulleisiin kirjeisiin, teksti- tai sähköpostiviesteihin ei ole syytä vastata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin.
 • Rahaa ei tule mistään ilmaiseksi rehellisellä tavalla. Älä usko kaikkea mitä kerrotaan, kirjoitetaan tai näytetään vaikka kuvana. Rikolliset osaavat käyttää huipputeknologiaa ja kaikki esitetty sisältö voi olla täysin väärää tai se on otettu internetistä jostakin muualta käytettäväksi huijausrikoksissa.
 • Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan.
 • Tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille.
 • Ulkomaisia, postitse toimitettuja shekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi. Kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen ei ole syytä suostua.
 • Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä on aina syytä epäillä.
 • Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa.
 • Sähköpostiosoitteet on syytä selvittää. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä internetin ilmaispostiosoitteita.

Ilmoita ajokortin, passin tai henkilökortin katoaminen poliisille ja pankkiin

Monissa petosrikoksissa on kysymys omien tietojesi joutumisesta huijarille. Tee ilmoitus poliisille sekä pankille, jos olet hävittänyt ajokorttisi, passisi tai henkilöllisyyttäsi osoittavan henkilökorttisi. Poliisille voit tehdä ilmoituksen kadonneesta asiakirjasta sähköisesti poliisin verkkosivuillaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Jos olet jo siirtänyt rahaa huijarin tilille?

Ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Tee sitten poliisille rikosilmoitusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Joskus ulkomaalainen pankki vaatii kopion rikosilmoituksesta, että rahojen siirto voidaan pysäyttää. 

Poliisi tutkii ja sarjoittaa -ilmoittaminen kannattaa

Erilaiset huijaukset päätyvät usein poliisin pöydälle nimikkeellä petos. Petoksista kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Usein samat tekijät ovat huijanneet monia muitakin, ja ilmoitukset voivat auttaa pääsemään heidän jäljilleen. Varsinkin ulkomailta tapahtuvissa huijauksissa poliisin mahdollisuudet auttaa ovat valitettavan vähäiset. Kansainvälisellä yhteistyöllä on kuitenkin saatu kiinni laajojen petosvyyhtien tekijöitä. 

Petosrikosten rangaistuksena voi saada sakkoa tai vankeutta:

 • lievästä petoksesta sakko
 • petoksesta sakko tai enintään 2 vuotta vankeutta
 • törkeästä petoksesta vähintään 4 kuukautta ja enintään 4 vuotta vankeutta
 • identiteettivarkaudesta sakko


Lisätietoja petoksistaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja identiteettivarkauksistaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä löydät esimeriksi Rikosuhripäivystyksen sivuilta.

Vastaa