Poliisin tehovalvonta siviilikalustolla paljasti runsaasti rikkeitä – kuljettajille yli 500 seuraamusta

Poliisin viime viikonlopun tehovalvonnassa jäi kiinni 36 rattijuoppoa ja 427 ylinopeutta kaahannutta kuljettajaa. Muita rikkeitä havaittiin 87. Lisäksi väliaikaisia ajokieltoja määrättiin 162. 

Ylinopeus on merkittävä riskitekijä kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa. Kuljettajat, jotka tietoisesti pyrkivät ajamaan muuta liikennettä kovempaa, syyllistyvät usein myös muihin ajotapoihin liittyviin rikkomuksiin, kuten vaarallisiin ohituksiin. Ajotapojen valvonnassa poliisi käyttää pääsääntöisesti niin sanottua siviilikalustoa eli tunnuksettomia autoja ja moottoripyöriä. 

VATV-auto

Viime viikonloppuna pe 30.6 – la 2.7.2023 järjestetyssä tehovalvonnassa poliisi hyödynsi myös VATV-autoja, eli niin sanottuja vaativan ajotapavalvonnan autoja. Näiden erikoiskoulutuksen saaneiden VATV-partioiden valvonta kohdistui erityisesti edellä kuvatun kaltaisiin riskikuljettajiin, jotka pyrkivät järjestelmällisesti välttämään poliisin muuta liikennevalvontaa.

Poliisi käytti viikonlopun tehovalvontaan yli 1500 tuntia työaikaa, minkä tuloksena kuljettajille määrättiin 70 liikennevirhemaksua sekä 400 sakkovaatimusta tai -määräystä. Tämän lisäksi törkeimmistä rikoksista laadittiin yhteensä 72 rikosilmoitusta. Yhteen seuraamukseen voi sisältyä useampi eri rikkomus. 

Ylinopeudesta jäi kiinni 427 kuljettajaa ja rattijuopumuksesta 36 kuljettajaa. Näistä 24 oli alkoholirattijuoppoja ja 12 huumerattijuoppoja. Vaarallisiin ohituksiin poliisi puuttui 15 kertaa, liian lähellä ajamiseen 13 kertaa sekä tarpeettomaan ja häiritsevään ajotapaan 18 kertaa. Muita rikkeitä havaittiin yli 40 kpl. Väliaikaisia ajokieltoja poliisi määräsi lisäksi 162 kpl. 

Ei montaa alaikäistä kuskia rikkeiden saajana

Ilahduttavaa oli se, että alle 18-vuotiaiden osuus oli liikennerikkeiden osalta vähäinen. Heille määrättiin vain 23 seuraamusta. Esimerkiksi rattijuopumuksesta ei jäänyt kiinni yksikään alaikäinen kuljettaja, ja ylinopeudestakin jäi kiinni vain 10 alaikäistä kuljettajaa.
Poliisi muistuttaa, että juuri päättyneen valvonnan lisäksi siviilikalustolla suoritetaan tehostettua valvontaa läpi koko kesän, sillä etenkin kesäliikenteessä ylinopeudet ja samalla myös muut ajotapavirheet tyypillisesti lisääntyvät. 

Poliisiuutisten oheen vinkkejä arkeen: vinkkipartio.fi

Vastaa