Ase- ja räjähdekeräys lokakuussa Etelä-Karjalassa

23.9.2021 13.15
Uutinen

Kaakkois-Suomen poliisilaitos järjestää yhteistyössä puolustusvoimien kanssa 10.10.–15.10.2021 ase- ja räjähdekeräyksen Etelä-Karjalassa. Keräyksen aikana aseet, ammukset ja räjähteet noudetaan pois niiden sijaintipaikalta. Räjähteiden luovuttajan tulee ilmoittaa etukäteen hallussaan olevista räjähteistä viranomaisille. Ilmoitusaika alkaa 27.9.2021.

Ase- ja räjähdekeräys järjestetään alueellisesti Etelä-Karjalassa (Luumäki, Savitaipale, Lemi, Taipalsaari, Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi ja Parikkala). Keräyksessä asiakkaalta noudetaan pois kaikenlaiset räjähteet, nallit, ammukset ja aseet, joita henkilöiden haltuun on jäänyt syystä tai toisesta. Ne voi nyt luovuttaa valtiolle ilman seuraamuksia. Viranomaiset vastaavat aseiden ja räjähteiden hävittämisestä.


Ilmoittaudu keräykseen etukäteen

Käytännössä keräys tapahtuu siten, että räjähteiden luovuttaja ilmoittaa puhelimitse tai sähköpostitse poliisille ennakkoon hallussaan olevista aseista tai räjähteistä. Poliisi ottaa ilmoituksia vastaan 27.9.–8.10.2021 puhelimitse arkisin klo 8-16 p. 050 399 7766 tai sähköpostilla osoitteesta asekerays.kaakkois-suomi@poliisi.fi.

Varsinainen nouto tapahtuu 11.10.–15.10.2021 erikseen asiakkaalle ilmoitettavana ajankohtana. Ilmoitus asiakkaalle tapahtuu viimeistään keräysviikon alussa. Räjähteet ja muut keräyksen piiriin kuuluvat tavarat saa luovuttaa vain poliisille, ei kenellekään muulle henkilölle.
 

Löydettyjä räjähteitä tai aseita ei saa koskea tai siirtää

Haluamme muistuttaa, ettei löydettyjä räjähteitä, nalleja tai aseita saa itse käsitellä. Niitä ei saa siirtää tai ottaa esille keräystä varten, vaan tämän tekevät erikseen koulutetut poliisin ja puolustusvoimien yksiköt. On myös tärkeää muistaa, ettei poliisiasemille saa tuoda itse minkäänlaisia räjähteitä tai nalleja, vaan kaikki noudetaan paikan päältä.

Vanhentuneet räjähdysaineet saattavat olla herkkiä ja arvaamattomia räjähtämään. Esimerkiksi vanhat sähkönallit voivat olla hyvin vaarallisia osaamattomissa käsissä. 

Poliisi muistuttaa myös aseiden vaarallisuudesta. Asetta on aina varovaisuussyistä käsiteltävä niin kuin se olisi ladattu. Jos henkilö ei tunne asetta tai tiedä sen ominaisuuksista, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin, jolloin voidaan sopia aseen noudosta riskien minimoimiseksi. Muutoin aseita voi tuoda poliisilaitokselle, kunhan siitä ensin ilmoittaa.

Näin osallistut keräykseen:

  1. Ilmoita ennakkoon hallussasi olevista aseista tai räjähteistä
  2. Tee ilmoitus puhelimitse tai sähköpostilla 27.9.–8.10.2021 arkisin klo 8–16 puh. 050 399 7766 tai sähköpostilla: asekerays.kaakkois-suomi@poliisi.fi
  3. Kanssasi sovitaan noutoaika 11.10.–15.10.2021 väliselle ajalle, jolloin poliisi saapuu noutamaan ilmoittamasi tavarat. Älä luovuta niitä kenellekään muulle.
  4. Räjähteitä tai aseita ei saa siirtää tai ottaa esille keräystä varten

Tärkeää muistaa!

  • Mikäli löydät vanhoja räjähteitä, soita aina yleiseen hätänumeroon 112.
  • Räjähteitä, nalleja tai aseita ei saa itse käsitellä. Jätä ne siihen, mistä ne löysit. 


Lisätietoa luvattomien aseiden ja räjähteiden luovuttamisesta poliisille: Luvattomat ampuma-aseet ja räjähteet – Poliisi

Lisätietoa siitä, kuinka toimia kuolinpesän luvallisten aseiden kanssa: Kuolinpesien aseet -miten toimit, kun pesässä on ampuma-aseita – Poliisi

Vastaa