23.9.2021 12.40
Uutinen
Poliisi on eri puolella Suomea ilmaissut huolensa lasten ja nuorten valmistamista pullopommeista. Vaarallinen ja edesvastuuton ilmiö pitää valitettavasti pintansa myös Länsi-Uudellamaalla.
Viime aikoina Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella nuoret ovat valmistaneet pullopommeja ainakin Espoossa, Kirkkonummella, Lohjalla, Vihdissä ja Raaseporissa. Osa poliisin tietoon tulleista pommeista on räjähtänyt, osa jäänyt niin sanotusti suutariksi eli pommi ei jostakin syystä ole räjähtänyt. Pommeja ovat löytäneet niin vapaa-ajalla ulkoilleet poliisit kuin päiväkoti-ikäiset lapset.
Lapset eivät tiedosta pullopommin aiheuttamaa riskiä
Vanhempi konstaapeli Jani Borenius korostaa, että pullopommeihin sisältyy lukuisia riskejä, joita räjähdettä valmistavat nuoret, saati niitä löytävät pikkulapset, eivät välttämättä tiedosta.
− Räjähdys on voimakas, ja sirpaleet aiheuttavat vakavan vaaran lähellä oleville ihmisille ja omaisuudelle. Pullopommin räjähtämishetkeä on vaikea ennustaa. Pahimmillaan pommi voi kyteä minuutteja ja räjähtää hetkellä, jolloin sytyttäjä tai sivullinen lähestyy sitä luullen pommin olevan viallinen.
Pommeissa käytetään voimakkaasti syövyttävää ainetta. Räjähdyksen seurauksena syntyvät roiskeet voivat osuvat esimerkiksi silmiin ja aiheuttaa pysyvää vahinkoa. Räjähdyksen jälkeen ainetta päätyy ympäristöön, mistä se voi kulkeutua esimerkiksi lemmikki- tai villieläinten tassuihin ja elimistöön.
Mitä pullopommille sitten löydettäessä tulisi tehdä?
− Pienille lapsia tulee ohjeistaa, että he eivät saa koskea pulloon, vaan sen sijaan kertovat aikuiselle löydöstään. Aikuiseen pätee koskemisen suhteen sama ohje. Pysy vähintään kymmenen metrin etäisyydellä räjähtämättömästä pullosta, äläkä koske siihen itse, vaan jätä hävittäminen viranomaisten tehtäväksi. Löytöpaikan voi saattaa esimerkiksi poliisin tietoon soittamalla hätänumeroon 112, Borenius ohjeistaa.
Vahingonkorvausvastuu pätee nuoriinkin
Vaarallisuuden ohessa lapsilta ja nuorilta puuttuu monesti tieto siitä, että pommin tekeminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Kyseessä voi tapauskohtaisesti olla esimerkiksi toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito, varomaton käsittely tai vaaran aiheuttaminen.
Borenius vetoaa, että vanhemmat keskustelisivat ilmiöstä kotona nuorten kanssa ja valvoisivat nuorten toimintaa.
− Samalla, kun käy läpi oman nuoren kanssa pullopommien vaaroja, voi tätä muistuttaa myös siitä, että fyysisten vammojen ohessa seuraamuksena voi olla suureksikin muodostuva vahingonkorvausvastuu.