Automurtoja, väkivaltaa, takaa-ajo ja huumausainevalvontaa Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät automurrot, väkivaltatehtävät, takaa-ajo sekä huumausainevalvonta. Lisäksi valvoimme turvalaitteiden käyttöä liikenteessä ja ajoimme keikkaa.

Useaan ajoneuvoon murtauduttiin Porvoossa

Porvoossa murtauduttiin perjantaina 17.9. aamuyöllä kuuteen autoon ja yhden moottoripyörän sivulaukkuihin. Epäillyt teot tapahtuivat Pormestarinkadulla ja Maistraatinkadulla sijaitsevissa pysäköintihalleissa. 

– Poliisi otti kiinni murroista epäillyn miehen aamuyöllä Maistraatinkadulta ja hänen hallustaan löytyi ajoneuvoista anastettua omaisuutta, kertoo tukinnanjohtaja rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Tapauksia tutkitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeellä varkaus, Cederlund jatkaa.

Mies uhkasi perheenjäsentään väkivallalla

Perheenjäsentään väkivallalla uhannut mies sai aikaan mittavan poliisioperaation sunnuntaina 19.9. päivällä Vantaalla. 

– Mies esitti uhkauksen myös tehtävällä olleita poliisin partioita kohtaan. Tehtävälle osallistui useita poliisin partioita sekä sairaankuljetuksen yksiköitä, kertoo tutkinnajohtaja rikoskomisario Timo Luoto.

– Poliisi otti väkivallalla uhanneen miehen kiinni ja kuljetti hänet Vantaan poliisivankilaan laittomasta uhkauksesta epäiltynä. Miehen hallusta löytyi myös huumausaineeksi epäiltyä ainetta, joten hänen epäillään syyllistyneen myös huumausaineen käyttörikokseen, Luoto jatkaa.

Nuori mies ajoi poliisin partiota karkuun Hyvinkäällä 

Nuori mies ajoi henkilöautolla poliisin partiota karkuun ja rikkoi pakomatkansa aikana useita liikennesääntöjä liikenneturvallisuutta vaarantaen. Miehellä oli lisäksi kyydissään kaksi matkustajaa.

Poliisi sai tehtävän maanantain vastaisena yönä noin klo 1.30 Hyvinkäällä sijaitsevan koulutuskeskuksen pihalle, missä Ilmoituksen mukaan hurjastelee henkilöauton kuljettaja.

– Poliisipartio sai näköhavainnon kyseisestä autosta ja kytki pysäytysvalot päälle. Auto näytti aluksi pysähtyvän, mutta lähti lähes välittömästi kiihdyttämään karkuun Palstojentietä pitkin. Partio ajoi auton perässä pysäytysvalo päällä, mutta sen kuljettaja pyrki selkeästi karkuun piittaamatta poliisimiehen antamasta pysäytyskäskystä. Tehtävälle liittyi myös kolme muuta poliisin partiota, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Lylykangas.

Auto saatiin useiden vaaratilanteiden jälkeen pysäytettyä poliisin käyttämään piikkimattoon. 

– Pakoauton kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi myös rattijuopumukseen sekä huumausaineen käyttörikokseen, Lylykangas jatkaa.

Rapidon viikko piti sisällään monipuolista valvontaa eri puolilla poliisilaitoksen aluetta

– Kohdensimme eri alueille muun muassa huumausainevalvontaa kansalaisilta tulleiden vihjeiden sekä poliisin omien havaintojen perusteella, kertoo komisario Anne Tuomisto.

– Paljastimme Järvenpäässä huumausaineen myyntiä kadulla ja myös yksityisasunnosta paljastui kannabiskasvattamo. Näissä kaikissa tapauksissa epäillään huumausainerikosta. Vantaan alueella huumausaineiden katuvalvontaa tehtiin myös fillareiden selästä käsin, Tuomisto jatkaa.

Rapidon partiot keskittyivät viikonloppuna myös liikennepainotteiseen valvontaan osallistumalla valtakunnallisen turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontaan. Partiot myös jatkoivat viime viikolla aloitettua taksiliikenteen valvontaa. 

– Kahtena viikonloppuna tarkastimme lähes 200 taksia, joissa asiakirjat ja luvat olivat pääosin kunnossa. Eniten huomautuksia kertyi taksiliikenneluvan tai sen kopion puuttumisesta ja tähän pyydämmekin taksiyrittäjiä kiinnittämään erityistä huomiota, muistuttaa Tuomisto.

Liikenteessä valvottiin turvalaitteiden käyttöä ja kuljettajien tarkkaamattomuutta 

Liikenteessä valvottiin viikonloppuna valtakunnallisen teeman mukaisesti muun muassa kännyköiden ja turvavyön käyttämistä liikenteessä, erityisesti taajamissa.

– Puhelimen käyttö ajon aikana ja turvavyön käyttämättä jättäminen ovat keskeisiä liikenneturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja viikonlopun aikana huomautettavaa näistä oli useiden kymmenien kuljettajien osalta, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Tuimme myös Helsingin poliisilaitosta valtiovierailuun liittyvissä liikenteenvalvontatehtävissä ja olimme vahvasti näkyvillä ja läsnä poliisilaitoksemme alueella järjestetyissä kokoontumisajoissa, Sartanen jatkaa.

Syksy näkyy keikkarintamalla 

Poliisipartioiden keikkojen kokonaismäärä oli viime viikolla 1 847, eli keikkamäärässä on hienoista laskua havaittavissa, kun mennään syksyä kohden. Samoin kotihälytystehtävien määrä laski hieman edelllisviikkojen tasolle. Sen sijaan pahoinpitelyrikosten määrässä, niin yleisellä kuin yksityisellä paikalla, oli havaittavissa lievää nousua.

Viikonloppuisin edelleen vilkasta keikkarintamalla

– Viime viikonloppuna hätäkeskuksen kautta annettuja tehtäviä oli yhteensä 627. Perjantai ja lauantain välinen yö oli kiireisempi, kun taas lauantain ja sunnuntain välisessä yövuorossa poliisilla oli enemmän pitkäkestoisia ja useita partioita samalle tehtävälle sitovia hälytystehtäviä, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Hätäkeskuksen antamien tehtävien lisäksi poliisipartiot suorittivat 120 oma-aloitteista tehtävää. Niitä ovat yleisesti ajoneuvojen pysäytykset ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta sekä jalkautuen, että autopartiossa.

Ilmoituksia polisille tuli varsinkin ilta- ja yöaikaan tapahtuneista erilaisista autojen ja kaksipyöräisten kokoontumisista sekä nuorison kokoontumisista päiväkotien ja koulujen pihoille. 

– Kaveriporukassa syntyy helposti näyttämisen halua ja toisinaan tahto ylittää taidon. Seuraukset voivat olla joskus ikäviäkin ja johtaa jonkin asteiseen onnettomuuteenkin.  Toistan itseäni, kun sanon että muu paikalla oleva väki voisi yrittää hillitä mahdollisia ylilyöntejä ja koulujen ja päiväkotien pihat tulisi ylipäätään jättää niille tarkoitettuun toimintaan, Klemetti muistuttaa. Erilaiset ajoneuvojen kokoontumiset aiheuttavat toisinaan haittaa myös huoltoasemien yritystoiminnalle. Mahdolliset asiakkaat eivät pääse tankkaamaan, tekemään ostoksia tai pesettämään autoaan. Tällaiseenkin poliisi joutuu toisinaan puuttumaan.

Vastaa