Kovia nopeuksia liikenteessä, ryöstöjä ja vakavia rikoksia Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät kovat nopeudet, ryöstöt ja vakavat rikokset. Lisäksi tutkinnassa on selvitetty muun muassa rikollista tekoa, jossa kaksi 14-vuotiasta poikaa ovat väkivallalla uhkaamalla ja sitä käyttämällä pakottaneet 15-vuotiaan pojan liikkumaan kanssaan Vantaan ja Helsingin alueella.

Nopeus- ja ajotapavalvontaa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin partiot tekivät viikonloppuna poliisilaitoksen pääväylillä muun muassa nopeus- ja ajotapavalvontaa.

– Sateen vuoksi ajokeli oli paikoin todella haastava, mutta sillä ei tuntunut olevan vaikutusta siihen, että kaasujalkaa painettiin taas reippaasti yli sallitun, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Kirjasimme valvonnan tuloksena törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia sekä lukuisia liikenneturvallisuuden vaarantamisia, joissa oli kyse vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan, Sartanen jatkaa.

Mopojen kokoontuminen, josta ei ennakkoon oltu tehty ilmoitusta, vaati poliisilta tiivistä läsnäoloa, jotta kaikkien osallisten ja ulkopuolistenkin turvallisuus pystyttiin varmistamaan. Kyse oli myös järjestyksen ylläpidosta.

Talvirenkaat alle kelin mukaan

Poliisista muistutetaan, että jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. välisenä aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa.

– Talvirenkaiden vaihtamiseen on paikoin jo syytä, joten ollaanhan kaikki tarkkana ja seurataan viikon säätiedotusta, että keli ei pääse meitä autoilijoita yllättämään, kehottaa Sartanen.

Nuori joutui vapaudenriiston ja ryöstön kohteeksi

Itä-Uudenmaan poliisi on selvittänyt rikollista tekoa, jossa kaksi 14 vuotiasta poikaa ovat lokakuun lopussa väkivallalla uhkaamalla ja sitä käyttämällä pakottaneet 15-vuotiaan pojan liikkumaan vasten tahtoa kanssaan Vantaan ja Helsingin alueella.

– Teon aikana 15-vuotiasta on myös pahoinpidelty astaloa käyttämällä niin, että hän on saanut sairaalahoitoa vaativia vammoja. Lisäksi epäillyt anastivat häneltä myös omaisuutta väkivaltaa käyttämällä, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Tapausta tutkitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeillä vapaudenriisto, ryöstö ja törkeän pahoinpitelyn yritys, Aukio jatkaa.

– Alle 15-vuotiaat tekijät eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan. Asiaan puututaan yhteistyössä sosiaaliviranomaisten kanssa, joka voi johtaa lapsen liikkumavapauden rajoittamiseen oman prosessinsa mukaisesti. Lisäksi tekijät ovat nuoresta iästään huolimatta velvollisia korvaamaan aiheuttamansa vahingot, Aukio muistuttaa.

Huoltoasema ryöstettiin teräaseella uhkaamalla

Vantaan Kaivokselassa sijaitseva huoltoasema ryöstettiin perjantaina 5.11. hieman ennen puoltayötä teräaseella uhkaamalla. Saalikseen epäilty tekijä sai käteistä rahaa. 

– Poliisin partion saapuessa kohteeseen, epäilty tekijä oli jo poistunut paikalta vireisen hampurilaisravintolan oikean puolen suuntaan, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

– Epäilty tekijä on noin 175 cm pitkä ja hänellä oli tekohetekellä yllään musta pipo, musta huivi, musta huppari, jonka päällä neonvärinen työtakki ja mustat housut, Tyynelä jatkaa.

– Sama huoltoasema ryöstettiin vain vajaa paria viikkoa aiemmin. Selvittelemme poliisissa onko näillä ryöstöillä yhteyttä toisiinsa, kertoo Tyynelä.

Kaikki edellä mainittuihin ryöstöihin liittyvät tiedot ja havainnot ovat meille arvokkaita.  Havainnoista voi ilmoittaa poliisille joko puhelimitse vihjenumeroon puh: 0295 436442 tai sähköpostitse vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi

Työmaakontteihin murtauduttiin

Vantaalla sijaitsevan koulutuskeskuksen kentällä sijaitseviin työmaakontteihin murtauduttiin viime viikolla 3.-4.11. välisenä aikana. Kontteihin oli päästy sisälle riippulukkojen salvat katkaisemalla.

– Konteista lähti varkaiden matkaan erilaisia työkoneita ja muuta tavaraa useamman tuhannen euron arvosta, joten tapausta tutkitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeellä törkeä varkaus, kertoo tapauksen tutkinnajohtaja rikoskomisario Leif Malmberg.

Kokonaistehtävämäärässä laskua – yksilön suojaan liittyviä tehtäviä paljon

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kokonaistehtävämäärä oli menneellä viikolla hitusen pienempi edelliseen viikkoon verrattuna. Tehtäviä viikon aikana hoidettiin kuitenkin 1700. Viime viikonloppuna oli myös edelliseen viikkoon verrattuna tehtävämäärältään hieman rauhallisempi ja piti sisällään noin 600 tehtävää. 

– Viikonlopulle tyypillisesti yksilön suojaan liittyviä tehtäviä oli paljon, yhteensä 190, joista kotihälytystehtäviä 66. Niidenkin määrä kuitenkin laski edelliseen viikkoon verrattuna, etenkin perheväkivalta ja metelitehtävien osalta, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

– Pahoinpitelyrikoksia oli viime viikolla kohtalaisen runsaasti, kuten edelliselläkin viikolla, mutta viime viikon erityispiirteenä oli erityisesti törkeät tekomuodot ja muut vakavat väkivallanteot. Muun muassa ryöstöjä kirjattiin useita. Lisäksi ampuma-aseita tavattiin asiakkailta useiden tehtävien yhteydessä, Pääkkönen jatkaa.

– Kokonaisuutena mennyttä viikkoa voisi luonnehtia siten, että tehtävämäärällisesti viikko ei ollut mitenkään erityisen kiireinen, mutta tehtäväsisällöllisesti kyllä. Vakavia rikoksia tapahtui paljon ja valtaosa näistä tapauksista oli ”poliisin vanhojen tuttujen” keskinäisiä välien selvittelyjä, summaa Pääkkönen.

Vastaa