Työmaamurtoja, nettipetoksia, kovia nopeuksia ja pahoinpitelyjä Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa työmaamurrot, nettipetokset, kovat ylinopeudet ja pahoinpitelyt. Lisäksi laajamittaisen vainoamiseen epäilty mies pidätettiin.

Työmaamurrot lisääntyneet – varkaiden matkaan kaikkea myyntiin kelpaavaa

Erilaiset työmaamurrot ovat jonkin verran lisääntyneet Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella viime viikkojen aikana.

– Työmailta lähtee varkaiden matkaan lähes mitä vaan anastettavissa olevaa ja myyntiin kelpaavaa tavaraa, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Työmailta on anastettu muun muassa kymmenien tuhansien eurojen arvosta kuparia ja muuta romumetallia. Kierrätysmetallista on pulaa valtakunnallisesti ja romumetallin hinta on tästä syystä kohonnut. Tällä lienee ainakin osaksi vaikutusta romuvarkauksien määrän lisääntymiseen. 

– Mitään yksiselitteistä syytä varkauksiin ei kuitenkaan ole. Epäiltyjä tekijöitä jää aika ajoin kiinni, mutta osa varkauksista jää selvittämättä ja epäillyt kateisiin, Jämsä jatkaa.  

– Työmaiden työmaaturvallisuudesta kannattaa huolehtia myös oma-aloitteisesti. Työmaat tulisi jättää työpäivien jälkeen sellaiseen kuntoon, etteivät ne houkuta alueille varkaita. Arvo-omaisuus tulisi aina laittaa mahdollisuuksien mukaan turvaan hyvin lukittujen tilojen sisään. Myös turva-alan palveluntarjoajien käyttöä kannattaisi usein harkita, kehottaa Jämsä.

Jos edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta varkaat pääsevät yllättämään, tulisi rikosilmoitus poliisille tehdä aina mahdollisimman pian.

Nettipetossarjaan epäilty vangittu

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavan petossarja, jossa noin neljäänkymmeneen petokseen epäilty mies on myynyt netissä olemattomia auton osia ja autoiluun liittyviä välineitä. 

– Epäilty on nyt vangittu epäiltynä kyseiseen petossarjaan jatkamisvaaran vuoksi ja hän on myöntänyt teot, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio. 

Laajamittaiseen vainoamiseen epäilty pidätetty

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii laajamittaista vainoamistapausta, jossa -80 luvulla syntyneen miehen epäillään uhkailleen ja vainonneen naista.

– Toiminta on jatkunut vakavana jo useita kuukausia ja olemme pidättäneet nyt epäillyn asian selvittämiseksi, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Tekoja epäillään tapahtuneen myös Helsingin puolella, mutta tapausten tutkinta on keskitetty meille Itä-Uudenmaan poliisiin, Aukio jatkaa.

Kokoontumisajoja, reippaita ylinopeuksia ja takaa-ajo

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella järjestettiin viime viikonlopun aikana kaksi kokoontumisajoa. Toinen järjestettiin perjantaina Mäntsälässä ja toinen lauantaina Porvoossa.

– Perjantain kokoontumisajo sujui rauhallisesti eikä siitä aiheutunut häiriöitä tai tehtäviä poliisille. Sen sijaan lauantaina Porvoossa tapahtuneesta kokoontumisajosta, johon osallistui noin 400 autokuntaa, kirjasimme kuusi vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan, törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia ja useita sakkoja muista ylinopeuksista. Iltaan mahtui myös yksi takaa-ajo, jossa kortittomaksi osoittautunut kuljettaja pakeni poliisia kahdeksankympin nopeusrajoitusalueella 196 km/h, kertoo komisario Asko Sartanen.

– Viikonloppuna oli vilkasta myös muulla keikkarintamalla ja tuimme valvonta- ja hälytystoimintasektorin partioita hälytystehtävien hoitamisessa, Sartanen jatkaa. 

Tehtävämäärät ja pahoinpitelyt hienoisessa nousussa

Kokonaistehtävämäärässä sekä pahoinpitelyrikosten määrässä, etenkin yleisellä paikalla, oli havaittavissa viime viikolla kasvua.

– Viikonloppuyöt ovat edelleen viikon kiireisintä aikaa. Keikkaa riitti aina aamun pikkutunneille saakka ja erityisesti yksilön suojaan liittyvät tehtävät sekä kotihälytykset työllistivät partioita, kertoo komisario Miika Laine.

– Pahoinpitelyrikosten määrä poliisilaitoksen alueella nousi viime viikolla reippaasti. Määrä lisääntyi koko alueella 18 tapauksen verran. Näistä 11 kohdentui yleisille paikoille ja seitsemän yksityisille paikoille. Ravintoloiden aukioloaikojen vapautumisella lienee osansa näiden tehtävien kasvussa, Laine jatkaa. 

– Liikenneonnettomuuksia poliisilaitoksen alueella oli peräti 155, joista noin yksi kolmannes oli hirvieläinonnettomuuksia. Tämä on nyt vuodenaika, jolloin hirvieläimiä liikkuu paljon, joten tarkkaavaisuutta liikenteessä kaivattaisiin etenkin aamu- ja iltahämärän aikaan, kehottaa Laine.
 

Vastaa