Lounais-Suomen poliisi tutkii terrorismirikosten kokonaisuutta

Lounais-Suomen poliisilaitoksella on tutkittavana laaja terrorismirikosten kokonaisuus. Satakunnan käräjäoikeus on poliisin esityksestä tänään perjantaina vanginnut viisi satakuntalaismiestä epäiltynä terrorismirikoksista.

Rikoksista epäiltynä on viiden noin 25-vuotiaan miehen joukko, joka asuu Kankaanpään seudulla. Poliisin mukaan he muodostavat radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvan ryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa.

– Henkilöiden hallusta on löytynyt aineistoa, joka muuhun esitutkintamateriaaliin yhdistettynä vahvistaa käsitystä epäiltyjen radikalisoitumisesta ja antaa syyn epäillä heitä terrorismirikoksista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisista. 

Terrorismi määritellään toimintana, joka sisältää kansallisen lain tai kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja, väkivaltaa tai sillä uhkaamista ja levottomuuden tai pelon aiheuttamisen tavoittelua.

Tutkinnan toimet käyntiin jo kaksi vuotta sitten

Lounais-Suomen poliisi käynnisti epäiltyyn rikoskokonaisuuteen liittyvät tutkinnan toimet jo joulukuussa 2019. Tällöin miehiä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, ja heiltä takavarikoitiin kotietsintöjen yhteydessä huomattava määrä ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä. 

Joukko on tämän jälkeen ollut poliisin tarkassa seurannassa, minkä aikana poliisi on muun muassa seulonut ja tutkinut epäiltyjen tietoteknisistä laitteista löytynyttä materiaalia ja selvittänyt materiaalin merkitystä rikoskokonaisuudessa.

Lounais-Suomen poliisi on tehnyt esitutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä Suojelupoliisin ja Europolin kanssa.

Epäillyt otettiin kiinni Lounais-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin yhteistyöllä tämän viikon tiistaina, jolloin poliisi myös teki kotietsintöjä epäiltyjen luona. 

Tässä vaiheessa pääasiallisia tutkittavia rikosnimikkeitä ovat:
–    Terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä ampuma-aserikos
–    Terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos
–    Terroristisessa tarkoituksessa tehtävä rikoksen valmistelu
–    Terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä varkaus

”Radikalisoitumiseen reagoitava varhain”

Sjöblomin mukaan kansalaisilla ei ole syytä pelätä äärioikeistolaista terrorismia Suomessa, vaikka esiin noussut tapaus saattaakin huolettaa.

– On kuitenkin hyvä tiedostaa, että joukossamme on henkilöitä, jotka voivat ideologiseen ajatteluun pohjautuvilla teoillaan aiheuttaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa vaaraa toisille ihmisille, Sjöblom huomauttaa.

Sjöblom painottaakin, että siksi oikeastaan ihan jokaisella kansalaisella on merkittävä rooli yhteisen turvallisuuden ylläpitämisessä.

– Jos läheisessään huomaa selkeitä radikalisoitumisen viitteitä, tulisi asiaan reagoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa esimerkiksi kertomalla huolestaan viranomaisille, hän neuvoo.

Väkivaltainen radikalisoituminen tai ekstremismi tarkoittaa sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla tai ideologialla perustellen. Laajan rikoskokonaisuuden esitutkintaa on tehty jo pitkään, ja kiinniottojen myötä esitutkinta-aineistoa kertyy lisää. Tämänhetkisen arvion mukaan esitutkinnan valmistuminen vie kuukausia. Syytteen nostamisen määräaika on 31.3.2022.

Vastaa