Poliisi varoittaa pikkujoulukauden rikosilmiöistä

Helsingin poliisi haluaa muistuttaa erilaisista rikostyypeistä, joita pikkujoulujuhlija voi kohdata kaupungilla. Viime aikoina poliisi on saanut rikosilmoituksia esimerkiksi varkauksista ravintoloissa ja seksuaalisista ahdisteluista takseissa. Pikkujouluaikaan on myös tärkeää muistaa, että vähäinenkin väkivalta saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja.

Humalainen henkilö on helppo uhri varkaalle

Poliisia ovat työllistäneet viime aikoina erilaiset varkaudet ravintoloissa. Esimerkiksi lompakoita ja matkapuhelimia on viety asianomistajien taskuista tai käsilaukuista. 

– Arvotavarat kannattaa säilyttää narikassa ja laukkua sekä päällysvaatteita on hyvä pitää silmällä, sanoo rikostarkastaja Jari Illukka.

Lue lisää: Varkaudet ja näpistykset – Poliisi.

Taksikuskin tarjoamat ilmaiset päihteet ovat hälytysmerkki

Helsingin poliisi tiedotti taksimatkoihin liittyvien seksuaalirikosten määrän kasvusta 24.11.2021. Tiedotteen pääset lukemaan tästä: Taksinkuljettajaa epäillään raiskauksesta – kuljettajat epäiltyinä seksuaalirikoksissa yhä useammin – Poliisi

Esimerkiksi lauantaiyönä 27. marraskuuta tuli ilmi kaksi tilannetta, joissa taksikuskien epäillään ahdistelleen naismatkustajia seksuaalisesti.

Ensimmäisessä tapauksessa asianomistaja oli ottanut taksin päärautatieaseman kupeesta. Kesken matkan kuski oli alkanut kosketella häntä sopimattomasti. Nainen pelästyi ja hyppäsi ulos liikkuvasta autosta. Hän selvisi tilanteesta vähin fyysisin vammoin. 

Toisessa tilanteessa kuski oli niin ikään kosketellut asianomistajaa sopimattomasti taksikyydin aikana. Lopuksi hän oli veloittanut kyydistä huomattavasti suuremman hinnan kuin oli aiemmin sovittu.

– On tärkeää, että epäillyistä seksuaalirikoksista tehdään ilmoitus poliisille. Parhaimmillaan rikosilmoitus epäillystä rikoksesta auttaa estämään uusia vastaavia tapauksia, kertoo rikostarkastaja Jari Koski.

Taksia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kyseessä on tunnettu yritys. Esimerkiksi puhelinsovelluksilla tilattavat taksit ovat suhteellisen helppo jäljittää myöhemmin, jos tarve vaatii. 

– Riski joutua rikoksen uhriksi kasvaa, jos kuski vaikuttaa epämääräiseltä. Varoitusmerkkinä voi pitää esimerkiksi sitä, jos kuski houkuttelee kyytiin ilmaisilla päihteillä tai tarjoaa maksutonta matkaa, sanoo rikostarkastaja Koski.

Laki edellyttää, että taksissa on nähtävillä taksiluvanhaltijan nimi ja yhteystiedot, kuljettajan nimi ja hintatiedot.

Poliisi muistuttaa, että suurin osa taksikuskeista ja -yrityksistä toimii asiallisesti ja turvallisesti.

Lue lisää: Seksuaalirikokset – neuvoja rikosten estämiseen nuorille ja vanhemmille – Poliisi.

Vähäinenkin väkivalta voi johtaa vakaviin vammoihin

Tyypillinen poliisin selvittelemä pahoinpitelytilanne tapahtuu aamuyöllä kaupungilla. Vähäinenkin väkivalta voi aiheuttaa huomattavia vammoja.

– Esimerkiksi pieni tönäisy saattaa aiheuttaa asianomistajan kuoleman, jos uhri on kovin päihtynyt ja kaatuu velttona asfalttiin, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Jos joudut pahoinpidellyksi, soita mahdollisuuksien mukaan heti hätänumeroon 112. Pyydä todistajia jäämään paikalle tai ota heiltä yhteystiedot. Muussa tapauksessa tee pian rikosilmoitus. Kirjaa ilmoitukseen mahdollisimman tarkasti tiedot tapahtuneesta ja epäillystä.

– Pahoinpitelyn silminnäkijä voi yrittää rauhoittaa tilannetta ja hälyttää paikalle apua. Uhkarohkeisiin sankaritekoihin ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä. Riidanhaluinen kaveri kannattaa talutella ajoissa kotiin, jottei tappeluita pääse syntymään, toteaa Koski.

Lue lisää: Pahoinpitelyt – vähäiselläkin väkivallalla voi olla vakavat seuraukset – Poliisi.

Sähköisen rikosilmoituksen voit tehdä täällä: Tee rikosilmoitus – asioi ensisijaisesti verkossa! – Poliisi.

Vastaa