Ankkuripoliisit Reetta Vainio ja Jenny Stenberg-Kiviharju on valittu Lounais-Suomen poliisilaitoksen vuoden poliiseiksi. Vuoden ansioituneena työntekijänä poliisilaitos palkitsee tietohallintoasiantuntija Kari Wegeliuksen.
Missä tarttuva nauru ja tupisematta toimeen tarttuva kaksikko, siellä vanhemmat konstaapelit Jenny Stenberg-Kiviharju ja Reetta Vainio.
Tämä Turun pääpoliisiasemalla työskentelevä parivaljakko on tuttu näky nuorten keskuudessa: koulujen ja lähiökauppojen nurkilla, nuorisotiloissa, Turun jokirannassa ja välillä kuokkavieraina kotibileissä.
Ankkuripoliiseina he yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa tekevät töitä alle 18-vuotiaiden rikoksen tekijöiden ja uhrien kanssa.
”Paljon myös ilon pilkahduksia”
Ankkuripoliisien työn pääasiallisena tavoitteena on puuttua rikoksilla oireilevien nuorten tilanteeseen sekä ehkäistä rikoskierteen syntymistä ja heidän syrjäytymistään.
– Tärkeintä olisi pystyä ennalta estämään rikoksia eli puuttua moniammatillisesti hälyttävään tilanteeseen matalalla kynnyksellä ja mahdollisimman pian, Stenberg-Kiviharju sanoo.
– Ja jo silloin, kun nuori on saattanut vähän hölmöillä ja on luisumassa esimerkiksi vääriin porukoihin ja sitä kautta ongelmiin, Vainio jatkaa
Rikosten selvittämisen lomassa partio kohtaa työssään myös paljon ilon pilkahduksia.
– Partioidessamme tapaamme paljon fiksuja ja mahtava nuoria ilman, että mitään rikosta on edes tapahtunut, kaksikko tähdentää.
Luottamuksella rakennetut kontaktit
Vuoden poliisin valinta osui Ankkurikaksikkoon monesta syystä. Harva pysyy näiden naisten perässä, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Työkaverit tietävät, että partio tekee töitä omalla persoonallaan, suurella sydämellä ja vahvasti sitoutuen.
– Ihmisläheisen työskentelytavan ja rautaisen ammattitaidon avulla he ovat viranomaistahojen lisäksi rakentaneet luottamuksellisia kontakteja ja avoimet keskusteluyhteydet erityisesti erilaisiin kolmannen sektorin toimijoihin. Laajojen verkostojen ansiosta partio tekee tiivistä yhteistyötä niin urheilun, kulttuurin kuin eri yhteisöjen saralla, kiittelee Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.
Lisäksi heiltä riittää yhdessä tai erikseen osaamista myös esimerkiksi taktisen neuvottelun, lasten haastattelemisen kouluttamisen, uhka-arviokoulutuksen (esimerkiksi koulu-uhkausarvioiden tunnistamiseksi), kunniaväkivallan, jengiasioiden, radikalisoitumisen ja lähisuhdeväkivallan parista.
Poliisilaitos panostaa ennalta estävään työhön
Stenberg-Kiviharju ja Vainio kollegoineen siirtyvät vuodenvaihteessa Lounais-Suomen poliisilaitoksen uuteen, perustettavaan ennalta estävän toiminnon yksikköön.
– Panostamme ja painotamme tulevaisuudessa yhä enemmän ennalta estävään työhön. Uuteen yksikköön keskitetään muun muassa laaja-alainen nuoriin keskittyvä ennalta estävä valvonta sekä päihde- ja huumekatuvalvonta, jossa painopisteenä erityisesti lapset ja nuoret, Lammi kertoo.
Tunnustus jaettu vuodesta 1995 lähtien
Lounais-Suomen vuoden poliisi on valittu vuodesta 1995 lähtien eli tänä vuonna kyseessä on jo 27. kerta.
Tunnustus jaetaan aina henkilöstön tekemien ehdotusten pohjalta ja tieto julkistetaan aina poliisilaitoksen perinnepäivän yhteydessä. Päivää vietetään Turun poliisilaitoksen perustamispäivän kunniaksi 17. joulukuuta. Suomen ensimmäinen poliisilaitos perustettiin Turkuun vuonna 1816.
Tänä vuonna perinnepäivässä palkittiin lisäksi vuoden ansioitunut työntekijä, joka on tietohallintoasiantuntija Kari Wegelius. Wegelius työskentelee Lounais-Suomen poliisilaitoksen hallinto- ja esikuntapalvelut -linjalla.
Tietohallinnon merkitys korostuu
Wegelius on tullut poliisihallinnon palvelukseen vuonna 1999. Nykyisessä tehtävässään hän on työskennellyt vuodesta 2014 alkaen.
– Tietohallinto-osaamisen ja yhtenä osa-alueena esimerkiksi tietoturvallisuuden rooli poliisiorganisaatiossa on merkittävä ja se kasvaa kaiken aikaa. Vaikka tietohallinta-asiantuntijan työ on melko näkymätöntä, vastaa hän poliisin toimintaedellytysten kannalta yhdestä kriittisimmästä osa-alueesta. Työn merkitys konkretisoituu silloin, kun Virve-radio ei mene päälle tai etäyhteydet tökkivät, Lammi muistuttaa.
Wegeliuksen palkitsemista puolsi erityisesti hänen aina myönteinen, ahkera ja avulias asiakaspalveluasenteensa organisaatiossa. Kovankin kiireen keskellä häneltä saa aina apua. Vuoden ansioituneen työntekijän tunnustus on tarkoitettu poliisilaitoksen muulle henkilöstölle kuin poliiseille. Myös tämän tunnustus valitaan poliisilaitoksen henkilöstön tekemien ehdotusten perusteella.