Poliisi takavarikoi suuren osan huumausaineen myynnistä kertyneestä rikoshyödystä

Länsi-Uudenmaan poliisi on selvittänyt vuosien 2015−2020 välisenä aikana Espoossa tapahtunutta ammattimaista kannabiksen kasvattamista. Kannabista on kasvatettu asuinkiinteistöllä, ja sitä epäillään myydyn suuria määriä.

Rikoksesta on epäilty vuonna 1985 syntynyttä espoolaismiestä. Hänen on epäilty kasvattaneen asumallaan omakotikiinteistöllä kannabista siten, että huumausaineena käytettyä marihuanaa on saatu yhteensä 35-70 kilogrammaa. Esitutkinnassa selvinneen perusteella hän on rahoittanut elämäänsä vuosien ajan täysin huumausaineiden myynnillä saadulla varallisuudella.

Esitutkinnassa epäilty on kertonut asioista ja pääpiirteittäin myöntänyt rikosepäilyn mukaisen menettelyn. Huumausainetta edelleen myymällä hänen epäillään saaneen yli 300 000 euroa rikoksen tuottamaa hyötyä. Suuri osa hyödystä tai omaisuudesta, jota rikoksella saadulla hyödyllä on hankittu, on takavarikoitu. Takavarikoidun omaisuuden joukossa on käteisen rahan lisäksi muun muassa suuri määrä viihde-elektroniikkaa, vene ja henkilöauto.

Muiden henkilöiden epäillään edesauttaneen rikoksen tekemisessä 

Kannabiksen kasvattamisesta epäilty henkilö on esitutkinnan aikana kuollut. Hänen osaltaan rikosepäilyä ei tulla käsittelemään tuomioistuimessa. Esitutkinnassa on kuitenkin selvinnyt seikkoja, joiden perusteella muiden henkilöiden epäillään edesauttaneen rikoksen tekemisessä ja saaneen siitä itselleen hyötyä. Heidän osaltaan rikosepäily on lähetetty syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle. 

− Muita henkilöitä epäillään esitutkinnan perusteella muun muassa osallisuudesta törkeään huumausainerikokseen tai törkeän huumausainerikoksen edistämisestä. Esitutkintapöytäkirjaan kirjatut rikosnimikkeet voivat syyteharkinnan aikana tarkentua ja on mahdollista, että syyte sisältää myös muita rikosnimikkeitä, kertoo tutkinnanjohtajana jutussa toimiva rikoskomisario Lauri Hakkala.

Syyteasia tullaan käsittelemään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa loppukeväällä tai alkukesällä 2022.

Edesauttamalla rikoksen tekemistä voi joutua ankaran rikosepäilyn kohteeksi

Poliisi haluaa muistuttaa, että luovuttamalla tiloja yhteisestä kodista käytettäväksi esimerkiksi kannabiksen kasvattamiseen tai ottamalla vastaan rikoksella saatua hyötyä tai muuten edesauttamalla rikoksen tekemistä, voi joutua ankarankin rikosepäilyn kohteeksi. Rikoksella saatu hyöty voidaan tuomita valtiolle menetettäväksi.

− Kun rikoksella saatu rahallinen hyöty on muutettu muuksi omaisuudeksi, menettämisvaatimus voidaan ulottaa tällaiseen omaisuuteen tai jopa muusta, laillisesti hankitusta varallisuudesta maksettavaksi menettämisseuraamukseksi, rikoskomisario Hakkala kertoo. 

Vastaa