Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa on tutkinnassa tapauksia, joissa on ostettu laittomasti maahantuotuja eläimiä.
Eläinten salakuljetus
Salakuljetus on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi teoksi ja eläinten laiton tuonti voi täyttää tämän rikoksen tunnusmerkistön. Laittomasti maahan tuodun eläimen ostaminen puolestaan voi täyttää laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen liittyvän rikoksen tunnusmerkistön. Tunnusmerkistö voi eläintä ostaessa täyttyä jo silloin, kun epäilee eläimen olevan todennäköisesti tuotu maahan laittomasti.
– Viime aikoina on ollut tutkinnassa tapauksia, jossa on ostettu laittomasti maahan tuotu kissan tai koiran pentu, jolla paperit eivät ole kunnossa. Passi on ollut väärä tai eläimeltä ovat puuttuneet sirut ja rokotukset. Usein eläin on ollut vielä alle luovutusikäinen, toteaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Sampsa Aukio.
– Joissakin tapauksissa paperit ovat kaupan jälkeen osoittautuneet väärän eläimen papereiksi, dokumentaatiossa on ollut puutteita, tai eläimen alkuperästä ja kunnosta on esitetty vääriä tietoja. Eläinten kaupalliseen tuontiin liittyy enemmän velvoitteita, kuin omaksi lemmikiksi tuotavaan eläimeen. Kaupallisessa tarkoituksessa tuotavan lemmikin kohdalla vaatimuksena on vakuutuksen sijaan rabiesrokotus ja TRACES -terveystodistus, lisää Aukio.
Mikä herättää epäilyksen laittomasta maahantuonnista?
Epäilys laittomasti maahantuodusta eläimestä saattaa herätä siinä vaiheessa, kun myyjä vaatii tekemään ostopäätöksen nopeasti käteiskauppana ilman kauppakirjaa, tai eläintä ja sen emää ei voi käydä katsomassa ennalta.
– Epäilyksen laittomasti maahantuodusta eläimestä pitäisi herätä myös sellaisissa tapauksissa, joissa myyjällä ei ole esittää kaupallisen tuonnin yhteydessä vaadittavia papereita, tai myyjällä on epäselvä kertomus siitä, milloin pentu on syntynyt tai kuka ja missä pennun emä on. Lisäksi paikassa, josta eläintä myydään, saattaa näkyä useita alle luovutusikäisiä pentuja ilman emää, liian pian vieroitettuina, kertoo Aukio.
Luovutusiäksi on suosituksena kissalla aikaisintaan neljäntoista tai kahdentoista ja koiralla seitsemän viikon ikä. Alle kaksitoistaviikkoista maahantuotavaa eläintä ei voi rokottaa ja rokotus on tehtävä 21 vuorokautta ennen siirtoa, joten ulkomailta tuotavien eläinten luovutusikä voi olla siten vielä kotimaistakin korkeampi.
– Lähtömaan eläinlääkäri kirjaa terveystodistuksen vasta juuri ennen matkaa ja se on voimassa vain lyhyen ajan. Ulkomailta tuotavien eläinten kohdalla rokotus- ja lääkitystodistusta vaaditaan, koska sekä ekinokokkoosi, että rabies voi tarttua ihmiseen ja tartunnat ovat vakavasti otettavia, mahdollisesti kuolemaan johtavia, lisää Aukio.
Älä hanki laittomasti maahantuotua lemmikkiä
Eläintä hankkiessa kannattaa pyytää päästä katsomaan emää ja mahdollista pentuetta jo hyvissä ajoin ennen hankintaa ja keskustella kasvattajan kanssa eläimen alkuperästä, terveydentilasta ja eläinten asianmukaisista oloista.
– Yhteydenpidossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, esiintyykö myyjä omalla nimellään, osoitteellaan ja puhelinnumerollaan. Lisäksi pitää varmistua siitä, että viimeistään hankintatilanteessa pennulla on asianmukaiset paperit kunnossa ja että myyjä ja omistaja ovat sama henkilö, listaa Aukio.
Sitten, kun olet hankkinut pennun, kannattaa viedä pentu pian eläinlääkärille. – Eläinlääkäri lukee sirun ja tarkastaa, että passi ja siru täsmäävät ja pennulla on kaikki vaadittavat rokotukset ja lääkitykset annettuina. Hankinnan kaikissa vaiheissa kannattaa olla poliisiin yhteydessä, jos herää epäilys esimerkiksi siitä, ettei eläin ole mahdollisesti tuotu laillisesti maahan tai että eläinten oloissa on jotain pielessä, toteaa Aukio.