Väkivallantekoja, kotihälytyksiä ja kovia nopeuksia liikenteessä Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät väkivalta- ja kotihälytystehtävät sekä kovat nopeudet liikenteessä. Lisäksi Jyväskylässä tapahtunut epäilty liikennerikos johti poliisin usean muun rikoksen jäljille.

Jyväskylässä tapahtunut ulosajo johti Itä-Uudenmaan poliisin usean muun rikoksen jäljille

Tapahtumaketju sai alkunsa torstaina 13.1. Jyväskylässä, jossa keravalaisen miehen epäillään syyllistyneen muun muassa törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen käyttämällä erittäin suurta nopeutta seitsemänkympin rajoitusalueella. Hänen kuljettamansa henkilöauto suistui sen seurauksena tieltä. 

Kiinnioton yhteydessä mieheltä takavarikoittiin lähes 10 000 euroa käteistä rahaa. Rahojen epäillään liittyvän tapaukseen, jossa miestä epäillään asuntoon murtautumalla tehdystä törkeästä varkaudesta.

– Teimme heti seuraavan päivänä miehen Keravalla sijaitsevaan asuntoon kotietsinnän, josta takavarikoitiin huomattavia määriä nuuskaa ja reilun 8000 euron edestä nuuskan hankkimiseen liittyviä kuitteja, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.  

– Epäilemme miehen kuljettaneen Ruotsin puolelta Suomeen huomattavia määriä nuuskaa ja myyneen sitä eteenpäin Uudenmaan alueella. Tutkimme tapauksia meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeillä veropetos, salakuljetus sekä laiton tuontitavaraan ryhtyminen, Vallila jatkaa.  

Suomessa laki kieltää nuuskan ostamisen ja ottamisen vastaan eli yksityiseltä nuuskaa ostavat tai vastaanottavat syyllistyvät laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen, josta säädetty maksimirangaistus on vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta.

Vakava väkivallanteko Vantaan Kaivokselassa

Vantaan Kaivokselassa sijaitsevan huoltoaseman pihalla tapahtui torstaina 13.1. aamulla vakava väkivallanteko, jossa uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. 

– Uhri löytyi puukotettuna Vantaalla sijaitsevan sairaalan pihalta, kun Helsingin poliisipartio oli paikalla suorittamassa toista tehtävää. Uhri oli loukkaantunut vakavasti, mutta pystyi kertomaan, että häneen kohdistunut väkivallanteko oli tapahtunut noin puoli tuntia aiemmin Kaivokselassa sijaitsevan huoltoaseman pihalla, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

Epäiltyjen tekijöiden jäljille päästiin pian ja he päätyivät vielä saman päivän aikana Vantaan poliisivankilaan. 

– Tapahtumien kulun selvittelyä on tehty meillä tapahtumapaikan valvontakameran kuvamateriaalia apuna käyttäen sekä kuulusteluin. Tapausta tutkittaan meillä rikosnimikkeellä tapon yritys Aukio jatkaa.

Tutkinnassa selvinneiden seikkojen perusteella toinen epäillyistä vangittiin maanantaina 17.1. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä edellä mainittuun tapon yritykseen.

Kiireisen viikon tehtävät painottuivat viikonloppuun

Viime viikko oli Itä-Uudellamaalla taas valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta kiireinen ja piti sisällään yhteensä 1 650 erilaista poliisitehtävää. Tehtävistä vajaa 650 painottui viikonloppuun ja varsinkin viikonloppuyöt olivat ajankohtaan nähden hyvinkin vilkkaita siitä huolimatta, että koronarajoitukset pitivät ravintolat suljettuina. 

– Viikonloppuna yksilönsuojaan liittyviä tehtäviä hoidettiin yli 180, joista kotihälytystehtäviä oli 90 eli yli puolet koko viikon kotihälytystehtävistä. Kotihälytystehtävien määrä onkin koronarajoitusten aikana ollut varsinkin viikonloppuisin korkea ja tehtävistä iso osa liittyy häiritsevään meteliin naapurissa tai tehtäviin, jossa yksittäinen henkilön on häiriöksi. Kotihälytystehtävien määrä viimeisen neljän viikon aikana on ollut poliisilaitoksemme alueella yhteensä 671 eli 22 tehtävää vuorokaudessa, kertoo komisario Jarmo Ojala.

– Koronaepidemian aikana erilaiset henkilön suojaan liittyvät tehtävät ovat olleet myös selvässä nousussa ja tämä kuvaa selvästi sitä, miten osalla ihmisiä menee entistä huonommin. Partiomme kohtaavat työssään usein myös mielenterveysongelmaisia, jotka ovat ikään kuin pudonneet yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle, Ojala jatkaa.

Viime aikoina myös väkivaltatehtävät ovat selvästi lisääntyneet. Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia Itä-Uudenmaan poliisille kirjattiin viime viikolla 20 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 36, kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 15 ja 47. Tämä kertoo siitä, että pahoinpitelyt keskittyivät yksityisiin paikkoihin eli ihmisten koteihin.

 – Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, ryöstörikoksia, etsintäkuulutettujen hakuja sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa, missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee. Erilaisten liikenneonnettomuuksien määrä oli edellisiin viikkoihin verrattuna yllättävän maltillinen. Niitä meidän alueella hoidettiin 88, joista 22 oli peurakolareita, summaa Ojala.

Hälytystehtäviä ja liikenteen valvontaa ja kolareita

– Varsin kiireinen viikonloppu piti liikennesektorin partiot kiinni hälytystehtävien hoitamisessa, mutta myös liikennettä ehdittiin valvoa. Lumisade ja talviset keliolosuhteet työllistivät partioita myös erilaisten kolareiden ja ulosajojen muodossa, kertoo komisario Asko Sartanen.

Kovilta nopeuksilta ei viime viikollakaan valitettavasti vältytty vaihtelevista keliolosuhteista huolimatta. Poliisi mittasi useilta kuljettajilta reippaita ylinopeuslukemia. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillään kolme kuljettajaa ja piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan jopa 12 kuljettajaa.  – Myös raskaan liikenteen valvonnassa havaittiin puutteita lepoajoissa ja ajoneuvon rakenteissa. Jouduimme puuttumaan muun muassa yhdistelmäajoneuvon kuljettajan toimintaan, koska hän ei noudattanut lakisääteisiä ajo- ja lepoaikoja. Väsyneenä ajaminen on suuri riski liikenneturvallisuudelle. Jouduimme myös keskeyttämään toisen yrittäjän erikoiskuljetuksen, koska yhdistelmän telimassat olivat liian suuret ja lisäksi kuljettaja oli poikennut erikoiskuljetusluvassa mainitulta reitiltä, Sartanen jatkaa. 

Vastaa