Turussa tapahtunutta alaikäisten väkivallantekoa tutkitaan tapon yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi selvittää Turussa viikonloppuna tapahtunutta väkivallantekoa, josta epäillään kahta alaikäistä poikaa. Pahoinpitelyn uhrin katsotaan olleen hengenvaarassa, joten asiaa tutkitaan tapon yrityksenä.

Väkivallanteko tapahtui Turun keskustan läheisyydessä, Sirkkalankadulla sijaitsevassa yksityisasunnossa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Paikalla oli neljän nuoren – kolmen nuorenmiehen ja yhden nuoren naisen – seurue, joka vietti aikaa naisen asunnolla alkoholia nauttien. Yöllä poikien välille tuli riitaa, joka eskaloitui siten, että kaksi heistä kävi kolmannen kimppuun. Uhria pahoinpideltiin enimmäkseen pään ja ylävartalon alueelle. 

Teko keskeytyi naapureiden soitettua hätäkeskukseen ja poliisin mentyä asuntoon. Epäiltyjen aggressiivisen käytöksen vuoksi poliisi joutui turvautumaan tilanteessa voimakeinoihin. Kiinniottotilanteessa toinen epäillyistä muun muassa sylkäisi poliisia kasvoihin.

Epäillyt tekijät, vuosina 2004 ja 2005 syntyneet pojat otettiin kiinni ja heidät on pidätetty. Käytetty väkivalta oli voimakasta ja uhrin henkeä uhkaavaa, joten asiaa tutkitaan tällä hetkellä tapon yrityksenä. Väkivallan uhri on syntynyt vuonna 2004.

Koska asian esitutkinta on vasta alussa, poliisi ei voi kertoa tapauksesta tässä kohtaa enempää. Poliisi tiedottaa asiasta tarkemmin lisää, kun se on tutkinnallisesti mahdollista.

Alaikäisten pahoinpitelyt lisääntyneet

Lounais-Suomen poliisin rikostilastot osoittavat, että alaikäisten tekemät väkivallanteot ovat selvästi kasvussa. Erityisesti pahoinpitelyt ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuodesta.

Kun viime vuonna poliisin tietoon oli tähän mennessä vuotta tullut yhteensä 11 törkeää pahoinpitelyä, tänä vuonna niitä on jo kirjattu 19, mikä tarkoittaa 73 prosentin kasvua.

Pahoinpitelyjä tai lieviä pahoinpitelyjä on kirjattu tänä vuonna tähän mennessä 429, kun viime vuonna niitä oli kaikkiaan 318. Kasvua on ollut 35 prosenttia.

Viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen väkivallanteon lisäksi Lounais-Suomen poliisi on tänä vuonna tutkinut kahta muuta alaikäisten tekemää tapon yritystä. Näistä toisessa epäilty tekijä on ollut alle 15-vuotias.

Osa väkivallanteoista kohdistuu tuntemattomiin

Nuorten tekemien rikoksien tutkinnasta pääasiallisesti vastaa ryhmä erikoiskoulutettuja poliiseja. Ryhmän tarkoituksena on tarttua matalalla kynnyksellä havaittuihin ongelmiin sekä katkaista nuoren mahdollinen rikoskierre mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhdessä muiden viranomaisten, kuten muun muassa sosiaalitoimen kanssa.

Nuorten käyttämän väkivallan lisääntyminen näkyy poliisin arjessa niin valvonta- ja hälytystoiminnassa kuin rikostutkinnassa.

– Havaittavissa on ollut, että osa väkivallanteoista kohdistuu myös täysin ulkopuolisiin, tuntemattomiin henkilöihin, kertoo rikoskomisario Kirsi Alaspää Turun lapsirikostutkinnasta.

Alle 15-vuotiaiden tekemäksi epäiltyjä rikoksia käsittelevät pääasiassa Ankkuri-poliisit, joita on myös Lounais-Suomen poliisilaitoksella. Ankkuritoimintaa harjoitetaan moniammatillisessa yhteistyössä, ja se on osa poliisin ennalta estävää toimintaa.

Vastaa