Väkivallantekoja, kolareita ja keikanajoa Itä-Uudellamaalla

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa väkivallanteot, useat kolarit ja keikanajo. Lisäksi törkeään varkauteen ja petokseen liittyvän tapauksen esitutkinta on valmistumassa.

Väkivallantekoja poliisilaitoksen alueella

Nurmijärven Rajamäellä tapahtui perjantaina 1.10. väkivallanteko, jossa uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.  Poliisi sai tehtävän Keskusraitille keskellä päivää, noin klo 13.20. Ilmoituksen mukaan miestä oli lyöty astaloa käyttäen muun muassa pään alueelle.

– Uhri ja epäilty tekijä tuntevat toisensa entuudestaan, joten selvittelemme muun muassa teon motiivia, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

– Tapausta tutkitaan täällä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeellä törkeä pahoinpitely, Lylykangas jatkaa.

Toinen väkivallanteko tapahtui jo aiemmin syyskuun loppupuolella Vantaalla, jossa uhri sai niin ikään sairaalahoitoa vaativia vammoja. Poliisi sai tehtävän Tuupakan teollisuusalueen varrelle, Kehä III:lle, keskiviikkona 22.9. noin klo 22.20. Ilmoituksen mukaan miestä oli pahoinpidelty muun muassa pään alueelle useamman henkilön toimesta.

Poliisin partion saapuessa kohteeseen pahoinpitelyn uhria oltiin jo hoitamassa ambulanssissa ja epäillyt tekijät olivat poistuneet paikalta.

Epäiltyjä tekijöitä tavoiteltiin usean partion ja koirapartion voimin ja kolmesta epäillystä tuntomerkkeihin sopiva kaksikko, mies ja nainen, löytyivät lähistöltä hieman myöhemmin. Myös kolmannen epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa.

– Tapausta on tutkittu poliisissa rikosnimikkeillä törkeä ryöstö ja törkeä pahoinpitely, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

Törkeä varkaus ja petos Vantaalla – esitutkinta valmistumassa

Itä-Uudenmaan poliisissa on ollut tukittavana tapaus, missä Vantaan Myyrmäestä anastettu arvokas auto vietiin väärien kilpien turvin Viroon marraskuussa 2020. Myöhemmin poliisin tekemissä tutkimuksissa paljastui, että kyseinen auto oli maaliskuussa 2021 poltettu Virossa.

– Tapausta on tutkittu poliisissa törkeänä moottorikulkuneuvon käyttövarkautena, kertoo rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Tutkimme tapausta myös törkeänä petoksena, sillä esitutkinnassa on selvinnyt, että auton omistaja sekä rikoksesta epäilty ovat hyviä ystäviä ja auton omistaja on hakenut korvauksia autonsa anastuksesta, Aukio jatkaa.

Tapauksen esitutkinta on nyt loppusuoralla ja sen jälkeen se siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Keikkaa riitti – tehtävissä pientä laskua

Viime viikolla valvonta- ja hälytystoimintasektorilla riitti reippaasti keikkaa, vaikka kokonaistehtävämäärässä oli havaittavissa pientä laskua. Tehtäviä hoidettiin viikon aikana lähes 1700.

– Viikon tehtävistä iso osa painottuu edelleen viikonloppuun ja viime viikonloppu ei tässäkään suhteessa ollut poikkeus vaan tehtäviä hoidettiin yli 700, joista kotihälytystehtävien osuus oli 70, kertoo komisario Jarmo Ojala.

– Vaikka koronapandemiaan liittyviä rajoituksia ollaan nyt jo hieman kevennetty, sen vaikutukset näkyvät edelleen poliisitehtävissä muun muassa siinä, että yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on edelleen korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020. Koronaan liittyvien rajoitusten purkaminen alkaa näkymään myös poliisin tehtävissä erityisesti ravintoloiden välittömässä läheisyydessä tapahtuvina häiriöinä, Ojala jatkaa.

Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia Itä-Uudenmaan poliisille kirjattiin viime viikolla 33 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 34, kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 29 ja 17. Muuten tehtävät koostuivat pitkälti päihtyneistä henkilöistä, häiriökäyttäytymisistä, kotikeikoista, rattijuopoista, omaisuusrikoksista, virka-apujen hoitamisesta, etsintäkuulutettujen hakemisesta, liikenteestä aiheutuvista tehtävistä sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnasta paikoissa, missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee.

– Pääsääntöisesti valtaväylillä tapahtuneita, useita partioita samanaikaisesti työllistäviä, kolareita hoidimme viikon aikana 103 ja eläinkolareita 23. Myös erilaiset henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset olivat viime viikolla lievässä nousussa ja näillä tehtävillä esiintyvät teräaseet ovat meille melkoinen turvallisuusriski, kertoo Ojala.

Kevyen liikenteen valvontapäivä keskiviikkona

Liikenteessä valvotaan tehostetusti tämän viikon keskiviikkona 6.10. kevyttä liikennettä. Valvonnan kohteena ovat erityisesti jalankulkijat, pyöräilijät ja kevyet sähköajoneuvot. 

– Poliisi tulee valtakunnallisesti puuttumaan rikkomuksiin sekä pysäköintivirheisiin, jotka haittaavat ja vaarantavat kevyen liikenteen turvallista liikkumista, kertoo komisario Asko Sartanen. – Valvomme tällä viikolla tehostetusti myös raskasta liikennettä, Sartanen jatkaa.

Vastaa