Keskusrikospoliisi osallistuu lokakuussa kansainväliseen kyberturvallisuuskuukauteen. Kuukauden tarkoituksena on levittää tietoisuutta tietoverkkorikollisuudesta, joka laajuudessaan koskettaa myös jokaista suomalaista.
Tietoverkkorikosten määrä on jatkanut kasvuaan vuoden 2021 aikana. Kehityksen taustalla on näkynyt sekä uuden teknologian hyödyntäminen että rikollisen toiminnan muuttuminen yhä järjestäytyneemmäksi. Nopea digitalisaatiokehitys on osaltaan vaikuttanut rikollisten käytössä olevien tekotapojen nopeaan kehittymiseen. Tämä asettaa haasteita tietoverkkorikollisuuden torjunnalle. Viime vuosina poliisi onkin suunnannut voimavarojaan tietoverkkorikollisuuden ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.
Viimeisen vuoden aikana valokeilassa ovat olleet erityisesti tietomurrot, kiristykset, verkkovakoilutapaukset ja lisääntyneet nettipetokset. Erityisesti petosrikosten määrän kasvu näkyy kansalaisten elämässä. Rikoshyöty poliisin seuraamista isoimmista nettipetosten sarjoista on kuluvana vuonna jo noin 30 miljoonaa.
– Tietoverkkorikollisuus ulottuu jo jokaisen ihmisen ja organisaation arkeen. Riski joutua rikoksen uhriksi on kasvanut, ja on yhä tärkeämpää kiinnittää huomiota niin omaan kuin läheistenkin tietoturvaan, kyberrikostorjuntakeskuksen ylitarkastaja Viivi Lehtinen muistuttaa blogikirjoituksessaan Tietoverkkorikollisuus poliisin silmin 2020-2021. Keskustelu tietoturvasta ja tietoverkkojen turvallisesta käytöstä koskettaa kaikenikäisiä, sillä tietoverkkorikollisuus ei katso uhrin ikää tai kokemusta tietoverkkojen käytöstä. Poliisin silmin tietoisuus ilmiöstä on tärkeää myös rikoksista ilmoittamisen kannalta.