Katujengien välisiä väkivaltarikoksia siirtyi syyteharkintaan

Helsingin poliisilaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja keskusrikospoliisi ovat tutkineet yhdessä helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välistä väkivallan kierrettä, joka ajoittuu kesään ja syksyyn 2021. Syyteharkintaan siirtyi 3.2.2022 rikoskokonaisuus, johon sisältyy kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Samaan tapahtumaketjuun epäillään liittyvän Itäkeskuksen kesäkuisen tapon yrityksen, josta Helsingin käräjäoikeus on jo antanut tuomion. Vantaalla elokuussa tapahtuneen tapon yrityksen ja Espoossa syyskuussa tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn yrityksen osalta esitutkinnat ovat edelleen kesken.

Esitutkinnassa keskiössä olevat katujengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa.

Vastakkainasettelu jatkuu voimakkaana sosiaalisessa mediassa ja on konkretisoitunut vakavina väkivallantekoina jengeihin liittyvien henkilöiden välillä reaalimaailmassa. Suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.

– Katujengit ovat nuorten miesten muodostamia ryhmiä, joilla on omat nimet ja jotka leimautuvat vahvasti tiettyihin kaupunginosiin. Katujengeihin kuuluvat henkilöt tekevät yhdessä erilaisia rikoksia ja eri kaupunginosien jengien välillä on väkivaltaisia yhteenottoja. Osa jengeihin kuuluvista tekee aktiivista huumekauppaa, mistä tulee suoria yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Väkivallan kierre alkoi keväällä 2021

Esitutkinnan perusteella helsinkiläisen ja espoolaisen jengin välinen riita sai alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä.
Tapahtumasta alkaneen kiistan epäillään johtaneen kesäkuun alussa Itäkeskuksessa tapon yritykseen, jossa espoolaisjengiin kuuluva 19-vuotias mies puukotti helsinkiläisjengiin kuuluvaa 18-vuotiasta miestä.

Espoolaismies tuomittiin asiaan liittyen tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Puukotuksen jälkeen helsinkiläisjengin jäsenten epäillään uhkailleen espoolaisen puukottajan perhettä. Tähän liittyen syyteharkintaan siirtyi laiton uhkaus, josta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Ampumistapauksia elo- ja syyskuussa

Elokuun alussa helsinkiläisjengiin kuuluva 23-vuotias mies jätettiin yöllä auton kyydistä Vantaan Peijaksen sairaalan eteen vakavasti loukkaantuneena. Ilmeni, että miestä oli ammuttu. Asiaa tutkintaan tapon yrityksenä keskusrikospoliisissa, ja esitutkinta on kesken.

Syyskuun alussa helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn lyömällä ja potkimalla espoolaisjengin jäsentä Helsingissä sijaitsevassa hotellissa. Paikalla epäillään olleen useita helsinkiläisjengin jäseniä, joista yksi kuvasi pahoinpitelyn. Video julkaistiin sosiaalisessa mediassa. 

– Sosiaalinen media on merkittävässä roolissa katujengien välisessä vastakkainasettelussa. Jengien keskeisillä jäsenillä on sosiaalisen median eri sovelluksissa tuhansia seuraajia, jotka seuraavat tilanteiden kehittymistä. Tämä saattaa vaikeuttaa perääntymistä ja lietsoa koston kierrettä entisestään, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Hotellipahoinpitelyä seuraavana iltana helsinkiläisjengin jäsenten epäillään syyllistyneen törkeän pahoinpitelyn yritykseen Espoon Lintuvaarassa. Heidän epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia kohti omakotitaloa, jossa oli käynnissä kotijuhlat.

– Kotibileisiin osallistui kymmeniä nuoria, joiden joukossa oli espoolaisjengin jäseniä. Osa laukauksista pysähtyi olohuoneen ikkunaan ja yksi osui pihassa olleeseen autoon. Kukaan ei loukkaantunut. Rikoksesta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikoskomisario Aura Lehtinen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään uhkailleen kotijuhlien järjestäjää jälkikäteen. Häntä epäillään asiaan liittyen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyskuun puolessa välissä espoolaisjengin jäsenten epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kerrostalon pihalla. Yksi luodeista meni täysin sivullisten ihmisten asunnon ikkunasta läpi, ja luoti päätyi eteisen lattialle. Asukkaat olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Asiaa tutkintaan tapon yrityksenä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. Esitutkinta on kesken.

Suunnitelma Kaivohuoneelle hyökkäämisestä elokuussa

Syyskuussa pääkaupunkiseudun poliisilaitokset selvittivät riitelevien katujengien keskeisimmät henkilöt. Tämän jälkeen Helsingin poliisilaitos aloitti salaisen tiedonhankinnan, jonka tavoitteena oli rikoksen ennalta estäminen ja väkivaltakierteen katkaiseminen.

Salaisen tiedonhankinnan avulla päästiin nopeasti selville helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen suunnitelmista hyökätä espoolaisjengin keskeisten jäsenten kimppuun.

Poliisin tiedonhankinnan perusteella väkivallan oli tarkoitus tapahtua Helsingin Kaivohuoneella, jossa espoolaisjengiin kuuluvien henkilöiden piti esiintyä lokakuun alussa. Helsinkiläisjengi suunnitteli hyökkäävänsä etu- ja takaovista sisälle ravintolaan soundcheckin aikana. Mukana epäillyillä olisi ollut teräaseita ja ampuma-ase.

– Väkivallan kohteena epäillään olleen erityisesti 19-vuotias espoolaisjengiin kuuluva mies, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi peruutti Kaivohuoneen tilaisuuden ennen sen alkua ja otti kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä. Yhteensä kahtatoista 18–26-vuotiasta helsinkiläisjengin jäsentä epäillään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kolme epäiltyä on edelleen vangittuina. Yksi heistä on Itäkeskuksen viimekesäisen puukotuksen asianomistaja.

– Valmistelurikokseen liittyvien kiinniottojen ja vangitsemisten jälkeen jengien välinen väkivallan kierre katkesi ainakin tältä erää. Oli erittäin huolestuttavaa havaita, miten nopeasti suhteellisen pienestä asiasta alkanut riitä eskaloitui vakavaksi väkivallaksi, jossa oltiin valmiita käyttämään ampuma-aseita ja sivullisetkin olivat konkreettisessa vaarassa, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen epäillään lisäksi syyllistyneen törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon ja törkeään huumausainerikokseen Helsingissä lokakuussa. Miesten epäillään puukolla ja aseella uhaten ryöstäneen 20-vuotiaalta mieheltä muun muassa huumeita, vaatteita ja rahaa.

Vastaa