Poliisi valvoo Itä-Suomen juhannusliikennettä maanteillä ja vesillä

Poliisi arvioi juhannuksen menoliikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan, mutta myös perjantain aamupäivään on odotettavissa hieman normaalia enemmän liikennettä ja ajoittaista liikenteen jonoutumista voi esiintyä vielä silloinkin.

Itä-Suomessa ruuhkaisin paikka tulee olemaan Valtatie 5:llä Lusi – Mikkeli välillä. Paluuliikenteen huippu osunee sunnuntai-iltapäivään. Paluuliikenne tulee olemaan kesälomien alkamisesta johtuen menoliikennettä hiljaisempaa. 

– Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista.  

Perinteisen nopeusvalvonnan rinnalla käytetään automaattista liikennevalvontaa. Pahkinin mukaan kameroilla tuetaan perinteistä ajonopeuksien valvontaa. Poliisin nopeusvalvonnalta liikenevä aika käytetään muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.   

Kesä- ja heinäkuu ovat rattijuopumusten synkkää aikaa poliisin tilastoissa 

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Useampana peräkkäisenä päivänä käytetty alkoholi saattaa vaikuttaa siten, ettei seuraavana päivänä ajoon lähtevä kuljettaja välttämättä tiedosta omaa tilaansa, ja tapauskohtaisesti ajoon lähtiessä promilleja voi olla veressä vielä paljonkin. 

– Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä suosiolla siten, että välissä on kokonai-nen selvä päivä, neuvoo Petri Pahkin. 

Juhannusaattona ja juhannuspäivinä poliisi keskittää rattijuopumusvalvontaa muun muassa mökkiliikenteeseen eli alemman tieverkoston teille.   

Poliisi valvoo juhannusajan myös vesiliikennettä   

Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu Suomessa noin 100–150 henkeä. 

– Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olleet selvin päin, Petri Pahkin kertoo. 

Sääennusteet lupaavat mahdollisesti kaunista ja lämmintä juhannussäätä lähes koko maahan. Se tarkoittaa poliisille enemmän töitä vesillä. Poliisin tehtävien määrä riippuu yleensä hyvin paljon säästä – huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon ja muutenkin tehtäviä on vähemmän.

– Toisaalta huonolla kelillä ne vähäisetkin tehtävät ovat sitten vaativampia, Pahkin sanoo.
– Toiveemme on, että tänä juhannuksena yksikään ei huku. Tämä on mahdollista, kun nautitaan vesillä liikkumisesta turvallisesti ja selvinpäin sekä pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme, Petri Pahkin korostaa.    

Poliisin vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin muutenkin aina vesille lähdettäessä. 

– Liivit päälle ja korkki kiinni vesillä! Ja lisätään luetteloon vielä huolellisuus, varovaisuus ja muiden vesilläliikkujien huomioiminen! Muistetaan myös vesikulkuneuvon päällikön velvollisuus huolehtia kulkuneuvossa mukana olevien varusteista ja turvallisuudesta, Pahkin listaa.     

Synkin päivä keskikesän juhlassa on perinteisesti perjantai   

Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu neljän päivän aikana turhan monta ihmistä vuodesta toiseen. Juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta maan keskiarvo näissä luvuissa. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa perjantai-illan saldoa. Jos onnet-tomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.

Petri Pahkinin mukaan yksi luonnollinen syy juhannuksen synkkiin tilastoihin on suuri liikennemäärä, mutta myös muita selityksiä löytyy. Juhannuksen liikenteeseen liittyy runsas maaseudulle lähtö ja lomien alkaminen. 

– Tavallista suurempi osa liikenteestä on vapaa-ajan liikkumista tai liikkumista viihteen vuoksi. Ihmiset ajavat tavallista enemmän ja usein vieraissa paikoissa, mikä osaltaan vaikuttaa onnettomuusriskiin, sanoo Pahkin.   

Kesäkelin luoma turvallisuuden tunne voi olla petollista   

– Suuri osa juhannuksen onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta, Pahkin toteaa.

– Monissa juhannuksen onnettomuuksissa on mukana myös alkoholi. Usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja alkoholijuomien käyttäjät. Pahimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyön tunteina. Kesällä liikenteessä on talviaikaan nähden enemmän kaiken tasoisia kuljettajia, Pahkin jatkaa.     

Toimi oikein onnettomuuspaikalla   

Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu avun hälyttäminen ja muiden auttaminen onnettomuustilanteissa. Jos ajat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle: 

  • pysähdy ja tarkista tilanne 
  • soita tarvittaessa Hätäkeskukseen 112 
  • vastaa hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita. 

Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, las-ke ajonopeutta riittävästi, älä kuvaa onnettomuuspaikkaa.   

Poliisin neuvot juhannusliikenteeseen:   

1. Malttia liikenteeseen!

  • Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaara-tilanteita sitäkin enemmän. 
  • Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä. 
  • Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. 
  • Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta. 

2. Kuljettajaksi kokenein ja harkitsevin kuljettaja 

3. Auto lastataan oikein: 

  • Tavarat sijoitellaan niin, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muustakaan syystä. Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana. 

4. Auton kunto on tarkistettu ennen liikkeelle lähtöä: 

  • Ilmanpaineet on tarkistettu renkaista ja nestesäiliöt on tarkastettu ja täytetty, esimerkiksi tuulilasinpesuneste ja jäähdytysneste.

4. Auton sisälämpötila säädetään sopivan viileäksi ajovireyden ja matkustusmukavuuden varmistamiseksi

5. Matkalle on turha laatia tiukkoja aikatauluja eli varaa riittävästi aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen

6. Jokaisen tavoite on varma ja turvallinen perille pääsy   

Seuraa poliisia somekanavilla     

Poliisi on mukana somekanavilla juhannuksena. 
Twiittaamme 22.-25.6.2023 välisenä aikana (twitter.com/PoliisiIS, @PoliisiIS). 
Lisäksi poliisilta tulee keskikesän juhlan vietosta eripuolilta Etelä- ja Pohjois-Savoa sekä Pohjois-Karjalaa muutamia päivityksiä Facebookiin (facebook.com/PKpoliisi) ja Instagramiin (instagram.com/Poliisi_IS). 

Korostamme turvallisuutta maanteillä, juhannusjuhlilla sekä vesillä liikuttaessa. Se, että poliisi valvoo monipuolisesti juhannuksen viettoa, tarkoittaa myös sitä, että meidät voi kohdata yllättävissäkin paikoissa. Tule seuraamme somekanaville. Juhannuksen sää tulee varmasti vaikuttamaan myös siihen, millainen on juhannuksen hukkuneiden ja liikenteessä kuolleiden määrä. Toivottavasti tästä juhannuksesta tulee poikkeus aiempiin, eikä kenenkään meistä tarvitse olla luku juhannustilastossa!

Vastaa