Törkeiden rikosten kokonaisuus Joensuussa siirtyy syyteharkintaan

Kokonaisuudessa neljä rikoksista epäiltyä kohdistivat asianomistajaan useita törkeitä rikoksia.

Itä-Suomen poliisi on kesän ja syksyn ajan tutkinut useiden törkeiden väkivaltarikosten kokonaisuutta Joensuussa. Esitutkinta on nyt valmistunut ja kokonaisuus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syytteet on nostettava 18.11.2021 mennessä. Kokonaisuuden neljä epäiltyä ovat olleet vangittuina elokuusta lähtien ja he ovat edelleen vangittuina.

Törkeä ryöstö ja törkeä kotirauhan rikkominen 9.8.2021

9.8.2021 klo 19.31 poliisi sai hätäkeskuksen kautta ilmoituksen, jonka mukaan Joensuun ruutukaavalla sijaitsevassa yksityisasunnossa oli tapahtunut ryöstö. Asianomistaja, noin 30-vuotias mies, kertoi joutuneensa ryöstetyksi kotonaan. Esitutkinnassa on selvinnyt, että asianomistajan asuntoon tunkeutui kaksi asianomistajalle entuudestaan tuttua miestä iltapäivällä 9.8.2021. Asianomistajaa oli pahoinpidelty ja uhattu teräaseella. Lisäksi häneltä oli anastettu käteistä rahaa sekä muuta omaisuutta. Tekoon oli asianomistajan mukaan osallistunut myös kolmas mies, joka kävi asunnossa ja anasti asunnosta omaisuutta. 

Poliisi otti kaksi miehistä kiinni myöhemmin samana iltana. 40-vuotias outokumpulainen mies otettiin kiinni Ylämyllyltä, ja hänen hallustaan takavarikoitiin asianomistajalta anastettua omaisuutta. Toinen, yli 20-vuotias joensuulainen mies, otettiin kiinni 9.8.2021 Joensuun keskustasta. Kolmas tekoon epäilty, yli 20-vuotias joensuulainen mies, otettiin kiinni 11.8.2021 Joensuun keskustasta. Kotietsinnässä poliisi takavarikoi miehen haulikon, josta oli katkaistu piippu.

Poliisi epäilee, että teosta epäillyt miehet käyttivät teossa teräasetta asianomistajan kuvauksen mukaisesti. Tämän sekä kokonaisarvostelun perusteella tekoa on tutkittu törkeänä ryöstönä ja törkeänä kotirauhan rikkomisena.

Kiristys 12.7.2021

Kokonaisuudessa on tutkittu samaan asianomistajaan kohdistunutta kiristysrikosta heinäkuussa Joensuussa. Tapauksessa asianomistajalta kiristettiin käteistä rahaa. Teossa on epäiltynä kaksi noin 20-vuotiasta miestä, joista toinen on epäiltynä myös 9.8.2021 tapahtuneessa teossa. Kiristys tuli ilmi esitutkinnassa 9.8.2021 tapahtuneen teon jälkeen.

Törkeä ryöstö ja törkeä kotirauhan rikkominen 20.-21.4.2021

Asianomistajan epäillään joutuneen törkeän ryöstön ja törkeän kotirauhan rikkomisen kohteeksi huhtikuussa 2021. Tässä tapauksessa epäiltynä on edellä mainittu 20-vuotias mies, joka on epäiltynä elo- ja heinäkuussa tapahtuneissa teoissa. Lisäksi huhtikuussa tapahtuneessa teossa oli epäiltynä neljäs joensuulaismies, hänkin noin 20-vuotias.

Asianomistajan kuvauksen mukaan häneltä oli teräasetta käyttäen ryöstetty käteistä rahaa. Tässä tapauksessa epäillyt ovat samoja henkilöitä kuin heinäkuussa tapahtuneessa kiristyksessä. Tämäkin teko tuli ilmi esitutkinnassa 9.8.2021 tapahtuneen teon jälkeen.

Törkeä vammantuottamus ja vaaran aiheuttaminen 5.7.2021

Kokonaisuuden yhteydessä on tutkittu myös tapausta, jossa on kyse törkeästä vammantuottamuksesta, vaaran aiheuttamisesta sekä ampuma-aserikoksesta. Tässä teossa epäiltynä on mies, jonka haulikko takavarikoitiin kokonaisuuden yhteydessä elokuussa. Esitutkinnassa selvisi, että epäilty oli vieraillut heinäkuussa 4.7.2021 yksityisasunnossa Joensuun Noljakassa. Miehellä oli ollut mukaan reppu, jossa haulikko oli. Haulikko laukesi ilmeisesti varomattoman käsittelyn seurauksena asunnon parvekkeella. Miehen kanssa parvekkeella olleet kaksi henkilöä saivat molemmat laukauksesta vammoja kehoonsa. 
Asiasta tuli hätäkeskuksen kautta ilmoitus poliisille jo 4.7.2021, mutta tapahtumien oikeille jäljille päästiin myöhemmin tämän kokonaisuuden esitutkinnassa. Kokonaisuudessa on mukana myös kolme huumausainerikosta sekä yksi varkaustapaus, jossa rikoksesta epäiltynä on tämän kokonaisuuden asianosaisia.

Vastaa