Törkeänä ryöstönä tutkittu tapaus siirtynyt syyteharkintaan

Itä-Uudenmaan poliisissa on ollut tutkittavana tapaus, jossa matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa kuljettaneen kuorma-auton kyydissä ollut lasti anastettiin 27.3.2023 aseella uhkaamalla Vantaalla.

– Tapahtumat saivat alkunsa, kun matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa lastina oleva kuorma-auto oli lähdössä liikkeelle. Kuljettajan noustua auton ohjaamoon apukuljettajan paikalle nousi samanaikaisesti koronamaskilla naamioitunut henkilö, kertoo tutkinnajohtaja rikoskomisario Rauno Jämsä.

Epäilty käskytti kuljettajaa lähtemään liikkeelle. Hän piti toista kättä takkinsa taskussa ja kertoi kuljettajalle, että hänellä on hallussaan ase.  Kuljettaja koki tilanteen uhkaavaksi ja joutui lähtemään pakotettuna liikkeelle ja ajamaan epäillyn määräämää reittiä tietylle pysäköintialueelle. Pysäköintipaikalla epäilty käänsi kuorma-auton apukuljettajan puoleisen sivupeilin osoittamaan kohti kuorma-auton kylkeä siten, ettei siitä voinut nähdä taaksepäin ja käski kuljettajaa tekemään kuljettajan puoleiselleen peilille samoin. 

– Tämän jälkeen kuorma-auton perään ajoi toinen ajoneuvo, josta epäillyn rikoskumppani kävi tyhjentämässä kuorma-autossa olleen lastin ja poistui paikalta. Koko tapahtuman ajan ohjaamossa ollut epäilty oli käskyttänyt kuljettajaa jatkamaan matkaa. Matka jatkui hetken aikaa, jonka jälkeen epäilty käski kuljettajaa pysäyttämään kuorma-auton matkan varrella olleelle bussipysäkille. Tässä vaiheessa ohjaamossa ollut epäilty poistui autosta. Poistuessaan epäilty käski kuljettajaa jatkamaan välittömästi matkaa ja kielsi ilmoittamasta asiasta poliisille, Jämsä jatkaa.

Kuorma-auton kuljettaja teki tapahtumien jälkeen asiasta heti ilmoituksen poliisille ja esitukinta päästiin käynnistämään. Tutkinnan alussa selvisi, että kuorma-auton lastina oli ollut yli 120 kpl matkapuhelinta ja muun muassa 55 -tuumainen Samsung merkkinen taulutelevisio.

– Epäiltyjen tekijöiden jäljille päästiin poliisin omien tutkimustensa avulla. Molemmat epäillyt otettiin kiinni toukokuun loppupuolella. Kiinniottojen yhteydessä tehdyissä kotietsinnöissä poliisi sai takavarikoitua epäiltyjen hallusta yhteensä 56 anastetuksi epäiltyä matkapuhelinta. Osan matkapuhelimista epäillyt olivat ehtineet joko myydä tai luovuttaa eteenpäin. Anastetuksi epäilty taulutelevisio takavarikoitiin toisen epäillyn asunnon seinältä. Epäilty oli ottanut sen omaan käyttöön, Jämsä sanoo.

Epäillyt vangittiin

Epäillyt vangittiin jo esitutkinnan aikana ja he ovat edelleen vangittuina. Epäillyt ovat kuulusteluissa myöntäneet tapahtumien kulun lähes kokonaan siten, miten kuorma-auton kuljettaja oli poliisille asiasta kertonut.  – Tapausta on tutkittu poliisissa törkeänä ryöstönä. Tutkinta on nyt saatu päätökseen ja se on siirtynyt syytäjälle syyteharkintaan, summaa Jämsä. 

Vastaa